сряда, 17 април 2013 г.

Инка бери – плодовете на инките

Инка бери – плодовете на инките


Произход


uchuva


Родината на Инка бери е цялата географска област обхващаща тропиците на Перу, Колумбия и Еквадор. Там растенията са диво растящи, но с времето и популяризацията на растението, започва масова култивация в райони със субтропичен и умерен климат.


 



 


Хранителни стойности


inca-berries2jsj


Имат високо съдържание на витамин P(биофлавоноиди) и са богати на пектин. Плодовете на инките са също богати на фосфор, витамини A, C, B1, B2, B6 и B12, а имат и високо протеиново съдържание (16%), полифеноли и каротиниоди.


 


Основни качества


 


Антиохксидантна активност


Сухите плодове Инка бери имат висок антиоксидантен потенциал в сравнение с други супер храни като годжи бери, ябълки, броколи и т.н. Повечето антиоксиданти са открити в семенцата, изпълващи сърцевината на плода. Инка бери имат най-високи стойности за ORAC (Oxygen radical absorbance capacity метод, по който се изследват антиоксидантите в биологични продукти) 3874 umolTE/100g.


 


Противовъзпалително действие


Антиоксидантните свойства на инка бери не се ограничават само до свързването на свободните радикали, но и с противовъзпалителните си свойства.


 


Фибри


capt2incan


Сухите плодове инка бери съдържат най-голямо количество фибри от всички познати плодове – 8.6г в 45г. Фибрите биват два вида разтворими и неразтворими, като всеки вид си има своите специфики и начини на действие. Тези два вида фибри се съдържат в сухите плодове и спомагат за движението на храната по протежение на хранителният тракт, образуват гел, който има свойството да се свързва с холестерола и по този начин предпазват от навлизането му в кръвният ток.

Друга много важна специфика на плода е, че не съдържа глутен. Това е много важно качество, особено за хора с глутенова непоносимост и нужда от фибри. Малко са естествените продукти, които могат да предложат такава комбинация.

След проведени изследвания, учените смеят да твърдят, че изолирани от инка бери витанолиди, имат противораково действие.

Не на последно място трябва да се отбележи и наличието на мелатонин, който спомага за понижаване риска от заболявания свързани със стреса, невродегенеративни заболявания и също така забавя стареенето.

Също така са отчетени резултати ин витро, които говорят за повлияване на някои доста сериозни заболявания като диабет, хипертония и др.

В древността Physalis peruviana се е използвало като билка, с която са лекували рак, левкимия, малария, астма, хепатит, ревматизъм, дерматит.


 


Фитнес и инка бери


 


36f250bfc85a3792_2


От гледна точка на вашият хранителен режим и фитнес програма препоръчвам употребата на инка бери като източник на протеин (все пак винаги е по-добре да си набавяме необходимите съставки от естествени източници), на фибри, да се използва като естествен антиоксидант и източник на повечето витамини от В комплекс.



Инка бери – плодовете на инките

Няма коментари:

Публикуване на коментар