Добавки

L-карнитин
Функционални предимства:
• Усилва естествената енергия
• Окислява мазнините
• Повишава работоспособността
• Подобрява изгарянето на мазнините
• 100% чист карнитин
• Мобилизира мазнините
• Бързо действаща течност
• Удобен за използване
 
Течният карнитин е 100% фармацевтична добавка клас L-карнитин. Карнитина е бил изолиран за първи път през 1905г. въпреки, че е бил свързван с витамините, карнитина, или Витамин ВТ е по-близко свързан с амино киселините. Карнитина е синтезиран от амино киселини, преди всичко лизин и метионин. 90% от карнитина може да се намери в сърдечните и скелетните мускулни клетки. По такъв начин недостигът му може сериозно да повлияе на нормалната работа на сърцето и мускулите на цялото тяло. В Европа карнитина е използван от повече от 60 години за лечение на сърдечно болни пациенти с високо ниво на мазнини в кръвта. По-скоро, през 1986, той беше най-накрая одобрен за употреба в САЩ. Неговата главна функция е да регулира окисляването на мазнините. С други думи, карнитина функционира като катализатор; той помага да се извлече мазнината от тялото и да се изгори като гориво. Тъй като мазнините (дълго верижни мастни киселини) са най-силното енергийно гориво на храната, изгарянето на мазнините означава повишена енергия за каквато и да е работа на тялото.

Креатин
Креатин. Заедно с протеина са суровина за изграждане на тялото. За никоя друга добавка не са правени толкова много научни изследвания. През годините, отделите по маркетинг на различните компании за производство на добавки се опитваха да ви убедят, че техния креатин е по-добър, по-бързо действащ и по-силен. Бяхте заляти от големия избор. Толкова объркващо креатин цитрат, течен креатин (течният креатин дестабилизира креатина и го превръща в креатинин, отпадъчен вторичен продукт), разтворим креатин, креатинова дъвка,  креалаклин.
Нека да кажем направо. Обикновения, креатинов монохидрат на прах е истинското нещо. Само креатиновата монохидратна форма е широко изпробвана в многобройни клинични изследвания. Само креатиновия монохидратен прах. Не креалкалин. Нито която и да е друга система за доставяне на креатин.
 Суроватъчен протеин
Когато трябва да се изгради качествена мускулна маса, може би няма по-добра добавка от добрия протеин. Протеинът осигурява основния гръбнак на която и да било добра програма за добавки. Като културист вие знаете, че протеина (аминокиселините) спомага за мускулното развитие. Той не само осигурява основните строителни блокове за натрупване на маса, но също така може да окаже анаболно въздействие като стимулира синтеза на протеини като в същото време намалява загубата на протеини.
При протеина от значение е както качеството така и количеството. Протеин с по-високо качество означава по-чист, по-пречистен, по-лесно абсорбиращ протеин. Що се отнася до суроватъчния протеин, диапазонът по отношение на качеството е много голям. Веднъж счетен за отпадъчен вторичен продукт при производството на сирене, суроватъчният протеин е един от най-популярните и полезни източници на протеинови добавки в наши дни.
Има два основни типа на обработка на суроватката използвани днес: филтрация и йонна-обмяна. Всеки има своите плюсове и минуси.
Методите на Филтрацията (например, микрофилтрация на напречия-поток, ултрафилтрация, нанофилтрация) изискват участието на компоненти физически разделящи протеините с използването на мембранна филтърна система, задвижвана от налягането. Методите на филтрацията запазват ценните протеинови микрочастици на суроватката като гликомакропептиди (GMP), фактори на растежа, имуноглобулини, лактоферин, и други по-по-ефективно. От друга страна, Йонната обмяна, обикновено дава по-чисти суроватъчни продукти, с значително по-малко лактоза и мазнина. Обаче, тъй като йонният обмен използва сурови химически реактиви като, фосфорна киселина, хидрохлорна киселина и натрий хидроксид в производствения процес, много от гореспоменатите микрочастици се изгубват и променят свойствата си. Завършеният продукт съдържа значително по-мапки биохимични активни частици.
     

Аргинин
Тази аминокиселина е необходима за нормалното функциониране на хипофизата. Заедно с орнитина, фенилаланина и другите неврохимически вещества той е необходим за синтеза и отделянето на хормона на растежа от хипофизата.
Природолечителите често го препоръчват като добавка на мъжете, които имат проблем с продължителното задържане на ерекцията. Той подобрява кръвоснабдяването на пениса и усилва ерекцията. За съжаление, не действа на всички мъже и ефектът му е краткотраен, но за най-добър резултат трябва да се вземе около 45 минути преди акта. Аргининът повишава също броя на сперматозоидите (до 80% от семенната течност може да се състои от тази съставка на белтъчините) и лекува мъжкото безплодие. Освен това подобрява имунитета, като стимулира тимуса, където Т-клетките (Т-лимфоцитите), които се борят срещу болестите, се съхраняват, докато станат необходими. Проучванията показват, че аргининът може да повиши броя на Т-клетките и дори да предизвика производство на естествени клетки-убийци, които да защитят организма от рак. 
Полезно действие:
Увеличава броя на сперматозоидите и подобрява сексуалните успехи на мъжете.
Подпомага имунната реакция и заздравяването на рани.
Способства за метаболизирането на мазнините, натрупани в тялото, и тонизира мускулната тъкан.
Способства за физическа и умствена бодрост.

Най-добрите естествени източници:
Ядки, пуканки, рожкови, желирани десерти, шоколад, кафяв ориз, овесени ядки, стафиди, слънчогледово семе, сусам, пълнозърнест хляб, всички богати на белтъчини храни.

Указания за добавките:
L-аргининът се продава на капсули и трябва да се взема на гладно, със сок или вода (без белтъчини). За укрепване на имунитета и физическа и умствена бодрост вземайте 2 капсули (2000 мг) непосредствено преди лягане. За тонус на мускулите вземайте 2 капсули (2000 мг) един час преди усилена тренировка. За подобряване на резултатите в секса вземайте 3-6 капсули (3000-6000 мг) L-аргинин 45 минути преди акта.

ВНИМАНИЕ: Не давайте на деца и подрастващи (може да причини гигантизъм) или на страдащи от шизофрения. Добавките на аргинин и богатите на него храни са противопоказни при херпес. Дози над 20-30 г дневно не се препоръчват. (Могат да причинят увеличение на ставите и деформиране на костите.)

Лични съвети и бележки:
Аргининът е необходим след тридесетгодишна възраст, защото хипофизата почти престава да го отделя.
Ако забележите задебеляване или загрубяване на кожата, значи вземате прекалено много аргинин. Няколко седмици на много високи дози могат да дадат такова странично действие, но то е обратимо. Просто намалете приема.
Всяка физическа травма повишава нуждата ви от аргинин в храната.
L-аргининът, вземан заедно с L-орнитин, може да стимулира отслабването.
Таурин
Тази аминокиселина, която не принадлежи към групата на основните, се синтезира в организма, но е материал, от който се образуват всички останали аминокиселини. Много таурин се съдържа в тъканите на сърцето, мускулите и централната нервна система. Необходим е за разграждането на мазнините, усвояването на мастноразтворимите витамини и контролирането на холестерола. 
L-лизин
Тази основна аминокиселина е много важна за изграждането на ключови за организма белтъчини. Необходима е за растежа, възстановяването на тъканите и производството на антитела, хормони и ензими.
н това има защитно действие за мозъка.
Аминокиселини - хранителни добавки
Свободните аминокиселини вече се предлагат в добре балансирани препарати или като самостоятелни добавки, защото за много от тях е установено, че имат свойството да подобряват здравето - от укрепване на имунната система до намаляване на зависимостта от медикаменти.
Разумно е, когато вземате добавки на аминокиселини, да вземате и основните витамини, които участват в тяхната обмяна, например В6, В12 и ниацин. Ако вземате комбиниран препарат аминокиселини, обърнете внимание на това да бъде добре балансиран. Четете етикетите. За синтеза на белтъчините е необходим баланс на основните и останалите аминокиселини, както и подходящо съотношение между самите основни аминокиселини. (Лизинът трябва да бъде в съотношение 2:1 с метионина, 3:1 с триптофана и т. н. Ако не сте сигурни, посъветвайте се с аптекаря или с добър лекар. Трябва ви препарат, който следва модела на естествените белтъчини, за да извлечете от него най-голяма полза.

ВНИМАНИЕ! Опасно е редовно да се замества храната с добавка или добавките да се вземат в грамадни дози без лекарско предписание. Винаги ги дръжте на недостъпно за деца място.
Протеин - значение
Значението на протеин и съдържащите се в него аминокиселини
Повишено отделяне на инсулин
Един от най-изненадващите факти, свързани със значението на диетата, се състои в това, че протеинът е най-тясно свързан с анаболния механизъм. Всъщност, именно поемането на протеин по определено предписание, а не просто енергията /калориите/ е, изглежда, главният стимул за мускулния растеж, по думите на Willard, D. and Rivers, J. “Need for indispensable amino acids: the concept of the anabolic drive.” Diabetes/Metabolism Reviews 5:191-211, 1989.). Най-добре е проучено засиленото отделянето на инсулин при диетите, богати на протеин.
Това е от значение поради факта, че отделянето на инсулин се счита за най-важният фактор, свързан с анаболния ефект на диетичното приемане на храна. Инсулинът е най-важният анаболен хормон.
Освен това, изследванията показват, че се получава синергичен ефект, когато протеините се консумират заедно с въглехидрати. Това най-силно блокира поддръжниците на теорията за разделно поемане на протеин и въглехидрати! Влиянието на тези две хранителни вещества се съчетава и в резултат на това отделянето на инсулин се удвоява.



Стимул за отделяне на растежния фактор-1

Освен това, като увеличаваме приема на протеин, се увеличава и отделянето на растежния фактор-1 , познат също под наименованието соматомедин С, хормон който до голяма степен опосредства действието на растежния хормон. Връзката на растежния фактор-1 с растежния хормон (РХ ) се състои във факта, че РХ активира синтеза на растежния фактор-1 в черния дроб.
Стимулира синтеза на тироид-стимулиращия хормон
Вкарването на големи количества протеин в организма може да предизвика отделянето на хормона Т3. След като е била широко разпространена идеята, че този фактор увеличава отделянето на Тироид 3 над нормата, в повечето по-ранни изследвания, хормонът Т3 се определя като катаболно вещество. Последните изследвания обаче, доказват, че той, сам по себе си, не е непременно нито анаболно нито катаболно вещество. Ключът към правилната теория ще бъде намерен, когато се установи каква е правилната комбинация за секреция на определени нива на Т3. Счита се, че ниските нива са анаболни, а високите нива на секреция предизвикват катаболен ефект.
Глицерин, глицерол
Новооткрита силно действаща добавка
Глицеринът е известен отдавна продукт. Съдържа се в различни храни и лекарствени средства. Глицеринът /от гръцката дума glyks, която означава 'сладък'/ е енергиен хранителен продукт. Учените смятат, че глицеринът е най-голямото научно откритие в стремежа да се намали обезводняването при спортистите.
Проблемите, свързани със загубата на течности при спортистите, не се  решават лесно. Тя предизвиква трудно утолима жажда. Освен това, заедно с течностите от организма се отделят и значително количество електролити.
Физическото натоварване предизвиква загуба на различни течности. Запасите вътре и извън клетките може да спадне до опасни нива. Значителната загуба на кръвен обем например може да намали способността за охлаждането на кожата. Това може да доведе до нарушаване на бъбречните функции и увеличаване на стреса върху сърцето, включително и повишено кръвно налягане и ускорен пулс. Отклоненията са сериозни – умора, световъртеж, крампове,
 гадене,сърдечен удар, който може да доведе до смърт!
Общо взето, отдавна водата се счита за основното средство за възстановяване на течностите в организма. Поемането на въглехидрати под формата на спортни напитки може да компенсира / или да намали/ загубата на електролити.
Глицеринът се получава при обмяната на триглицерида и поради това е вещество присъщо на организма. Намира се във всички клетки и фактически не е токсично. Глицеринът има химическата структура на трихидрокси алкохол с калорична стойност 4.2 калории на грам. От гледна точка на обмяната на веществата той действа като въглехидрат. Трябва да отбележим обаче, че няколко негови ключови свойства го различават от стандартите източници на въглехидрати.
Действието на глицерина води до спестяване на протеин
Глицеринът има характера на липид и въглехидрат - може да се получи при обмяната на глюкозата и отново да се превърне в глюкоза. Може да са трансформира в пируват и да се използва за топлинна или за мускулна енергия /посредством системата на пируват/лактатното обръщение и креатин/ креатин фосфатната система. Той обаче не се отлага като глюкоза в черния дроб и мускулния гликоген така лесно както глюкозата. Преобразуването на глицерола в глюкоза се ускорява когато човек гладува. Глицеринът може да се натрупа и превърне в кръвна глюкоза , но не така лесно както при вкарването на самата глюкоза. Затова той не повишава кръвната захар толкова
колкото същата доза глюкоза, приета чрез устата. Това дава възможност глицеринът да подтиска отделянето на инсулин от панкреаса. По този начин той има съхраняващ ефект върху протеина (чрез намаляване на екскретирането на азот), а също така спомага и да не се натрупват мазнини.
Източник: C.O.R.F.I.T