
Млечните изолати и концентрати – несправедливо пренебрегвани заради суроватъчните протеини
Суроватъчният (whey) протеин може и да е царят на хранителните добавки за бодибилдъри, но неговият „татко“ – млечният протеин, също държи в своите ръце няколко уникални козове, които е грехота да бъдат пренебрегвани. Често из фитнес залите се пускат съмнителни коментари, които касаят качеството на млечните протеинови пудри. Истината е, че млечният протеин изолат имлечният протеин концентрат изобщо не са ниско качествени източници на протеини. Точно обратното. В следващите редове ще се опитаме да обясним защо.

Прясното мляко е съставено от 20 % суроватъчен протеин и 80 % казеин. Протеините на прах се добиват посредством процес на внимателна микрофилтрация, по време на която от млякото се премахват голяма част от неговите въглехидрати и мазнини. При тази преработка обаче млечния протеин запазва естествените, полезни пептиди и микрофракции на млякото като бета-лактоглобулин, алфа-лакталбумин, имуноглобулини, лактоферин и лактопероксидаза – все вещества със силни антиоксидантни и имуностимулиращи свойства, които осигуряват най-добрите физиологични условия за растеж на мускулите и натрупване на чиста телесна маса. След микрофилтрацията казеинът от млечния протеин също запазва своята естествена форма, по-известна като мицеларен казеин. Мицеларният казеин е един от протеините с най-бавно освобождаване и усвояване, който прави възможен продължителния прилив на аминокиселини към мускулните влакна.

В повечето случаи, основната причина, поради която бодибилдърите мислят млечният протеин за ниско качествен протеин, е защото вярват, че whey суроватката е едва ли не единственият протеинов източник с най-високо качество като в сравнение с него всички останали протеинови пудри имат прекалено посредствено действие. На практика обаче, млечният протеин изолат комбинира в себе си както суроватъчен протеин, така и казеин. Изследванията отдавна са доказали, че когато към суроватъчния протеин се добави казеин, това максимизира анаболния ефект на протеините, тъй като суроватката е важна за бързото зареждане на мускулите с аминокиселини и мигновеното задействане на протеиновия синтез, докато казеинът се грижи за поддържането на стабилния поток на аминокиселините за по-дълги периоди от време, предпазвайки по този начин мускулите от катаболно разграждане. При положение, че мускулният растеж се случва, когато протеиновият синтез се намира в своя пик, а протеиновото разграждане – на своя минимум, тогава не е трудно да се разбере, защото млечния протеин е прекрасен помощник при изграждането на качествена мускулатура.

В идеалният вариант, шейковете със суроватъчен протеин трябва да са запазени за периодите непосредствено преди и след тренировка, а казеинът – вечер преди лягане. В промеждутъка, който се отваря между бързо и бавно усвояващите се протеини, за разнообразие е добре да се взима соев или яйчен протеин. Ако обаче нямате под ръка всички тези суплементи – млечният протеин, дори когато е под формата на обикновено прясно мляко, също ще ви свърши добра работа. Нещо, което също така се явява огромно улеснение, когато се намирате например на дълъг път и ви се наложи да се презаредите на крак с аминокиселини, които могат да бъдат открити в съдържанието на някои от продуктите в най-близката бензиностанция или магазин около магистралата.
Млечните изолати и концентрати – несправедливо пренебрегвани заради суроватъчните протеини
Няма коментари:
Публикуване на коментар