неделя, 30 юни 2013 г.

Зеленчуците с най-високо съдържание на протеини




Зеленчуците с най-високо съдържание на протеини


0



Broccoli Raab, Collards, Straw Mushrooms, Turnip Greens, Volvariella volvacea, артишок, аспержи, броколи, брюкселско зеле, високо съдържание на протеини, гъби кладница, гъби Портобело, гъби шиатаке, замразени зеленчуци, здравословно хранене, зелен грах, зелен лук, зелен фасул, зеленчуци, кафява печурка, кладница, култивирани печурки, кълнове, кълнове от леща, кълнове от люцерна, листа от ряпа, листно броколи, листно кале, лозови листа, протеини, сламена гъба, соеви кълнове, спанак, сушени домати, хранене, храни с високо съдържание на протеини




Няма по-добър начин да съчетаете полезното с приятното, освен да посегнете към зеленчуците с най-високо съдържание на протеини. Всичко живо на планетата се нуждае от протеини, за да поддържа силата и здравето си, а зеленчуците намаляват киселинността в организма, увеличавайки рH на средата и така ни пазят от инфекции и болести, и позволяват на мускулите да работят и растат по-добре.


Зеленчуците ни зареждат и с множество витамини, антиоксиданти и др. активни вещества, които повишават нивата на енергията ни, оптимизират обмяната на веществата и помагат за неутрализирането на разрушителните свободни радикали и изчистването на отпадните вещества и токсините. Не на последно място обаче, те могат да бъдат и чудесен източник на протеин.


В табличката по-долу сме се опитали да съберем зеленчуците и бобовите култури с най-високо съдържание на протеини. Тя ще е полезна както за любителите на фитнеса, които приемат големи количества месни протеини, така и на тези, които предпочитат вегетарианския начин на живот, така че да разнообразят и дообогатят хранителния си режим. Представените данни са за порции от 100 гр., които се равняват на от ½ купичка до 2 купички от зеленчуците, в зависимост от теглото и водното им съдържание. Протеините, които ще получите от 100 гр. от тях се движат от 3 до 14 гр.:


Vegetables With Highest Protein Content (1)























































































































































































Сушени на слънце домати



258 калории



Протеин: 14%



Въглехидрати: 56%



Мазнини: 2%



Други (вода): 28%



Соеви кълнове



125 калории



Протеин: 13%



Въглехидрати: 9%



Мазнини: 7%



Други (вода): 71%



Кълнове от леща



106 калории



Протеин: 9%



Въглехидрати: 22%



Мазнини: 0%



Други (вода): 69%



Зелен фасул



132 калории



Протеин: 8%



Въглехидрати: 25%



Мазнини: 0%



Други (вода): 67%



Чесън



149 калории



Протеин: 6%



Въглехидрати: 33%



Мазнини: 0%



Други (вода): 61%



Сушена морски водорасли (Суши Нори)



306 калории



Протеин: 6%



Въглехидрати: 81%



Мазнини: 0%



Други (вода): 13%



Лозови листа



93 калории



Протеин: 6%



Въглехидрати: 17%



Мазнини: 1%



Други (вода): 76%



Зелен грах



77 калории



Протеин: 5%



Въглехидрати: 14%



Мазнини: 0%



Други (вода): 81%



Смес царевица и зелен фасул (сукоташ)



115 калории



Протеин: 5%



Въглехидрати: 24%



Мазнини: 1%



Други (вода): 70%



Кафява печурка (гъби Портобело/а)



35 калории



Протеин: 4%



Въглехидрати: 5%



Мазнини: 0%



Други (вода): 91%



Спанак



34 калории



Протеин: 4%



Въглехидрати: 5%



Мазнини: 1%



Други (вода): 90%



Кълнове от люцерна



23 калории



Протеин: 4%



Въглехидрати: 2%



Мазнини: 1%



Други (вода): 93%



Грах и зелен лук



70 калории



Протеин: 4%



Въглехидрати: 14%



Мазнини: 0%



Други (вода): 82%



Култивирани бели печурки



44 калории



Протеин: 4%



Въглехидрати: 6%



Мазнини: 0%



Други (вода): 90%



Листно броколи  (Broccoli Raab)



33 калории



Протеин: 4%



Въглехидрати: 3%



Мазнини: 0%



Други (вода): 93%



Сламена гъба (Volvariella volvacea, Straw Mushrooms)



32 калории



Протеин: 4%



Въглехидрати: 5%



Мазнини: 0%



Други (вода): 91%



Брюкселско зеле



41 калории



Протеин: 4%



Въглехидрати: 8%



Мазнини: 0%



Други (вода): 88%



Гъби Шийтаке



48 калории



Протеин: 3%



Въглехидрати: 8%



Мазнини: 0%



Други (вода): 89%



Грах и моркови



53 калории



Протеин: 3%



Въглехидрати: 11%



Мазнини: 0%



Други (вода): 86%



Листа от ряпа (бяла)(Turnip Greens)



29 калории



Протеин: 3%



Въглехидрати: 5%



Мазнини: 0%



Други (вода): 92%



Сладка царевица



108 калории



Протеин: 3%



Въглехидрати: 25%



Мазнини: 1%



Други (вода): 71%



Гъби Кладница



43 калории



Протеин: 3%



Въглехидрати: 6%



Мазнини: 0%



Други (вода): 91%



Кале (къдраво зеле)



50 калории



Протеин: 3%



Въглехидрати: 10%



Мазнини: 0%



Други (вода): 87%



Артишок



47 калории



Протеин: 3%



Въглехидрати: 11%



Мазнини: 0%



Други (вода): 86%



Зелен лук



30 калории



Протеин: 3%



Въглехидрати: 4%



Мазнини: 1%



Други (вода): 92%



Аспержи



24 калории



Протеин: 3%



Въглехидрати: 4%



Мазнини: 0%



Други (вода): 93%



Броколи



28 калории



Протеин: 3%



Въглехидрати: 5%



Мазнини: 0%



Други (вода): 92%



Карфиол



32 калории



Протеин: 3%



Въглехидрати: 6%



Мазнини: 0%



Други (вода): 91%



Листно кале (Collards)



36 калории



Протеин: 3%



Въглехидрати: 7%



Мазнини: 0%



Други (вода): 90%



Магданоз



36 калории



Протеин: 3%



Въглехидрати: 6%



Мазнини: 1%



Други (вода): 90%


Vegetables With Highest Protein Content (2)


В сушените и замразени зеленчуци съдържанието на протеини нараства, но при замразяването, количеството на витамините в тях леко намалява. Витаминозното съдържание намалява колкото повече държите зеленчуците във фризера, поради което е необходимо те да се консумират от 3 до 6 месеца след замразяването им.


Ето и съдържанието на протеини в някои сушени или замразени зеленчуци, което със сигурност ще ви изненада:


  • Сушени водорасли Спирулина – 57.47 гр. протеин в 100 гр.

  • Замразен магданоз – 31.3 гр. протеин в 100 гр.

  • Замразен зелен лук – 21.2 гр. протеин в 100 гр.

  • Замразена зелена и червена капия – 17.9 гр. протеин в 100 гр.

  • Замразен праз (главата и долната част на зеленията) – 15.2 гр. протеин в 100 гр.

  • Тъмнозелена капия – 12.35 гр. протеин в 100 гр.

  • Замразени лукчета арпаджик – 12.3 гр. протеин в 100 гр.

  • Сушени стръкове целина – 11.3 гр. протеин в 100 гр.

  • Замразени зелени соеви бобчета – 10.25 гр. протеин в 100 гр.

  • Сушени гъби Шийтаке – 9.58 гр. протеин в 100 гр.

  • Сушен лук (люспи) – 8.95 гр. протеин в 100 гр.

  • Сушени моркови – 8.1 гр. протеин в 100 гр.



Зеленчуците с най-високо съдържание на протеини

Няма коментари:

Публикуване на коментар