неделя, 30 юни 2013 г.

Г като глицин




Г като глицин


0



3-фосфоглицерат, D-аминолевулинова киселина, L-глицин, аминокиселини, възстановяване на увредените тъкани, глицин, глицин синтаза, грижа за ставите и сухожилията, забавяне на мускулната дегенерация, заменими аминокиселини, здрава и силна коса, здрава кожа, колаген, лечение на епилепсия, лечение на хиперактивност, лечение на хипогликемия, пиридоксал фосфат, повишаване издръжливостта на опън на сухожилията, поддържане еластичността на кожата, поддържане еластичността на сужожилията, подобряване на качеството на съня, порфирини, производство на колаген, серин хидроксиметилтрансфераза, стимулиране на оздравителните процеси при травми, суплементи, суцинил-коензим А, транспортиране и усвояване на кислорода




Глицинът е най-малката от 20-те най-срещани протеиногенни (изграждащи протеините) аминокиселини и единствената, която няма огледален пространствен изомер. Тя спада към заменимите, т. е. произвежданите в организма аминокиселини, като кодоните й в генетичния ни код са GGU, GGC, GGA и GGG.


Повечето човешки протеини съдържат малки количества, но важни за структурата и функциите им количества глицин. Най-голямото и съществено изключение от това правило е колагенът, в който съдържанието на глицин е около 35%. Колагенът е изключително важен както за активно спортуващите атлети, тъй като поддържа здравето, еластичността и издръжливостта на опън на ставите и сухожилията, така и за естествената красота на дамите, тъй като поддържа здравето и еластичността на кожата и косата.


Глицинът, на който е кръстено и едно растение от семейство Соеви (Glycine max), е открит през 1820 г. от френския химик Анри Браконо, при смесването на желатин със сярна киселина.


Биосинтез


В организма глицинът се синтезира от аминокиселината серин, която пък се получава от съединението 3-фосфоглицерат. При повечето организми трансформацията се катализира от ензима серин хидроксиметилтрансфераза, с помощта на кофактора пиридоксал фосфат. Глицинът се синтезира в черния дроб с участието на ензима глицин синтаза, като процесът е лесно обратим и обикновено протича и в двете посоки.


G as Glycine-1


Какво върши глицинът?


  • Участва в изграждането и функционирането на редица протеини, като е в най-висока концентрация в колагена

  • Поддържа здравето на простатата

  • Забавя настъпването и облекчава състоянието при мускулна дегенерация

  • Участва в изграждането на ДНК и РНК

  • Необходим за синтеза на нуклеиновите киселини и жлъчната киселина

  • Подпомага производството на други заменими аминокиселини

  • Възстановява увредените тъкани и ускорява оздравителни процес при рани и травми, особено на ставите и сухожилията

  • Заедно със суцинил-коензим А (succinyl-CoA) служи като суровина за  производството на D-аминолевулинова киселина, която пък е основният прекурсор за производството на порфирини в тялото – ключов клас кофактори, към които спада и кръвния хем, които участват в транспортирането и усвояването на кислорода

  • Необходим за правилното функциониране на централната нервна система и осъществяването на мускулните съкращения, поради което помага при множествена склероза и прогресираща мускулна дистрофия

  • Използва се за лечение на хипогликемия, тъй като стимулира освобождаването на глюкагон

  • Помага за предотвратяването и облекчаването на епилептичните припадъци

  • Заради функцията си на инхибиращ невротрансмитер се използва за лечение на маниакална (биполярна) депресия и хиперактивност

  • Използва се като стимулатор на функциите на хипофизата

  • Прекалено високата концентрация на глицин предизвиква умора, но за сметка на това, изследване от 2007 г. показа, че 3000 мг. глицин преди лягане подобряват качеството на съня. (1) А това, както всеки спортист знае, означава качествено възстановяване, добър растеж и добра спортна форма.

 


Най-добрите хранителни източници на глицин


Животински източници: Риба, месо, млечни продукти.


Растителни източници: Бобови култури и соя.


Хранителни добавки: Комплексни аминокиселини в свободна форма.



 



Г като глицин

Няма коментари:

Публикуване на коментар