
Г като глицин
Глицинът е най-малката от 20-те най-срещани протеиногенни (изграждащи протеините) аминокиселини и единствената, която няма огледален пространствен изомер. Тя спада към заменимите, т. е. произвежданите в организма аминокиселини, като кодоните й в генетичния ни код са GGU, GGC, GGA и GGG.
Повечето човешки протеини съдържат малки количества, но важни за структурата и функциите им количества глицин. Най-голямото и съществено изключение от това правило е колагенът, в който съдържанието на глицин е около 35%. Колагенът е изключително важен както за активно спортуващите атлети, тъй като поддържа здравето, еластичността и издръжливостта на опън на ставите и сухожилията, така и за естествената красота на дамите, тъй като поддържа здравето и еластичността на кожата и косата.
Глицинът, на който е кръстено и едно растение от семейство Соеви (Glycine max), е открит през 1820 г. от френския химик Анри Браконо, при смесването на желатин със сярна киселина.
Биосинтез
В организма глицинът се синтезира от аминокиселината серин, която пък се получава от съединението 3-фосфоглицерат. При повечето организми трансформацията се катализира от ензима серин хидроксиметилтрансфераза, с помощта на кофактора пиридоксал фосфат. Глицинът се синтезира в черния дроб с участието на ензима глицин синтаза, като процесът е лесно обратим и обикновено протича и в двете посоки.

Какво върши глицинът?
- Участва в изграждането и функционирането на редица протеини, като е в най-висока концентрация в колагена
- Поддържа здравето на простатата
- Забавя настъпването и облекчава състоянието при мускулна дегенерация
- Участва в изграждането на ДНК и РНК
- Необходим за синтеза на нуклеиновите киселини и жлъчната киселина
- Подпомага производството на други заменими аминокиселини
- Възстановява увредените тъкани и ускорява оздравителни процес при рани и травми, особено на ставите и сухожилията
- Заедно със суцинил-коензим А (succinyl-CoA) служи като суровина за производството на D-аминолевулинова киселина, която пък е основният прекурсор за производството на порфирини в тялото – ключов клас кофактори, към които спада и кръвния хем, които участват в транспортирането и усвояването на кислорода
- Необходим за правилното функциониране на централната нервна система и осъществяването на мускулните съкращения, поради което помага при множествена склероза и прогресираща мускулна дистрофия
- Използва се за лечение на хипогликемия, тъй като стимулира освобождаването на глюкагон
- Помага за предотвратяването и облекчаването на епилептичните припадъци
- Заради функцията си на инхибиращ невротрансмитер се използва за лечение на маниакална (биполярна) депресия и хиперактивност
- Използва се като стимулатор на функциите на хипофизата
- Прекалено високата концентрация на глицин предизвиква умора, но за сметка на това, изследване от 2007 г. показа, че 3000 мг. глицин преди лягане подобряват качеството на съня. (1) А това, както всеки спортист знае, означава качествено възстановяване, добър растеж и добра спортна форма.
Най-добрите хранителни източници на глицин
Животински източници: Риба, месо, млечни продукти.
Растителни източници: Бобови култури и соя.
Хранителни добавки: Комплексни аминокиселини в свободна форма.
Г като глицин
Няма коментари:
Публикуване на коментар