четвъртък, 30 май 2013 г.

5-те най-фитнес билки, които могат да се използват и като вкусни подправки




5-те най-фитнес билки, които могат да се използват и като вкусни подправки


0



5-те най-фитнес билки, анти-стрес ефект, антиоксидантно въздействие, босилек, витамин А, витамин К, витамин С, газогонни билки, естествен противовъзпалителен ефект, естрагон, здраве на стомашно-чревния тракт, здравословни ястия, изграждане и заздравяване на костите, копър, магнезий, най-полезни за здравето подправки, намаляване на неприятните чревни спазми, намаляване на образуването на малондиалдехид по време на готвене, натурален антибиотик, натурално болкоуспокояващо средство, неутрализиране на стреса и напрежението, облекчаване на храносмилането, освежаващи летни напитки, оскъдно съдържание на калории, отпускане на мускулите, подобряване на настроението, подобряване на храносмилането, постигане на върхова форма, превъзходен вкус, предотвратяване на клетките от увреждане, проблеми със съня, риган, розмарин, стимулиране на паметта, увеличаване на концентрацията, улесняване на заспиването, ускопояване на нервната система




Кухнята е не само мястото, където според популярния девиз се правят коремните плочки, но и помещението, от което започва дългият път към доброто здраве. В следващите редове ще обърнем по-специално внимание на онези вкусни и натурални подправки, които буквално се „пръскат“ от полезни витамини, минерали и антиоксиданти. Благодарение на своя превъзходен вкус и оскъдно съдържание на калории, те могат да бъдат перфектното допълнение към всяка салата или здравословно ястие. С какво точно помагат тези подправки за постигането на върхова форма – прочетете в следващите редове.


1. Розмарин

Кой да си помисли, че кълцането на розмарин може да се окаже такава успешна и евтина анти-стрес терапия? Според скорошно португалско изследване, острата, силна миризма на тази билка може ефективно да съдейства за успокояването на нервната система и за подобряването на настроението на хората, които я вдишват. Директната консумация на пресен розмарин пък има способността да стимулира паметта и да увеличава концентрацията. Тази подправка върви чудесно с пресни картофи, меса като пилешкото и агнешкото, но може също така да бъде използвана и като освежаващ акцент към студени летни коктейли. Така например, може да замразите във формичка за лед няколко стръкчета розмарин и след това да добавите получилите се кубчета към любимата си напитка. Мигновената прохлада за тялото е гарантирана!


r1


2. Босилек

Със своето богато съдържание на ценни витамини, минерали и антиоксиданти, болилекът е една от най-здравословните подправки на света. Само в две супени лъжици босилек се съдържат 27 процента от препоръчителната дневна доза витамин К, който е ключов фактор при изграждането и заздравяването на костите. Имате проблеми със съня? Босилекът е отличен източник на магнезий – минералът, който съвсем заслужено носи репутацията на отлично натурално „приспивателно“, тъй като спомага за отпускането на мускулите, релаксирането на нервната система и неутрализирането на стреса и напрежението. Босилекът се комбинация успешно с почти всички зеленчуци, но най-неустоим е неговият вкус, когато се добави към салати, чиято основа съставка са доматите.


r2
3. Копър

Копърът е билка, която се използва в традиционната медицина от хиляди години насам. Древните египтяни са я употребявали като болкоуспояващо средство, римските войници – за лечение на порезни рани, а гърците са покривали очите си с нея, за да подобрят качеството на своя сън.  Освен всичко друго, копърът принаглежи и към групата на така наречните „газогонни“ растения, които съдействат за облекчаване на храносмилането и намаляването на неприятните чревните спазми. Копърът е превъзходно допълнение към по-леки ястия като риба, кисело мляко или салата.


r3


4. Риган

Риганът е мощен натурален антибиотик със доказан противовъзпалителен ефект.  Той е и добър източник на антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на клетките. Всъщност, риганът има много по-голяма антиоксидантна активност от повечето плодове и зеленчуци. Резултатите от изследване, публикувано в специализираното списание American Journal of Clinical Nutrition, показали, че добавянето на риган към месо по време на готвене намалява образуването на малондиалдехид – едно вещество, което често се свързва с увеличения риск от развието на сърдечно-съдови и ракови заболявания. Риганът е перфектната подправка към всяка паста, спагети, пици или гозба с телешко месо.


r4


5. Естрагон

Съществуват два основни вида естрагон – руски и френски. Френският естрагон има по-силен и по-сладък вкус и поради тази причина се използва доста по-често за кулинарни цели, отколкото своя горчив руски братовчед. Въпреки това, и двата вида естрагон са еднакво заредени със стабилни количества витамин А и витамин С, които подобряват храносмилането и се грижат за доброто здраве на стомашно-чревния тракт. Естрагонът се използва основно при приготвянето на апетитни сосове, маринати или дресинги за салати.


r5



Няма коментари:

Публикуване на коментар