четвъртък, 30 май 2013 г.

Топ 10 на най-богатите на витамин Е храни




Топ 10 на най-богатите на витамин Е храни





Витамин Е спада към групата на 8-те мастно разтворими витамини, които предотвратяват оксидативния стрес в тялото, неутрализирайки свободните радикали и на клетъчно ниво. Достатъчните количества витамин Е предпазват от сърдечносъдови заболявания, рак и свързаните със стареенето увреждания на очите като макулната дегенерация. Когато обаче се приемат прекомерни количества витамин Е се повишава риска от кръвоизливи и хеморагични инсулти, тъй като той действа като естествено средство за разреждане на кръвта (антикоагулант). (1,2 )


Ползите за здравето от витамин Е


  • Намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания – Витамин Е предотвратява развитието на болестите на сърцето и кръвоносните съдове като пречи на оксидацията на „лошия холестерол” (липопротеините с ниска плътност, LDL) и не позволява образуването на кръвни съсиреци (тромби), които предизвикват инфаркт. (3,4) Изследванията дават различни резултати относно ефективността на суплементния прием на витамин Е. (5,6)

  • Намалява риска от рак (противоречиви данни) – Някои изследвания сочат, че витамин Е намалява риска от рак посредством антиоксидантното си действие и предотвратяване формирането на карциногенни нитрозамини в стомаха от нитратите в храната. (7,8 )

  • Поддържа очното здраве и доброто зрение (предотвратяване на макулна дегенерация)(противоречиви данни) – Най-малко едно изследване показва, че приема на дневното препоръчително количество от 20 мг. витамин Е намалява риска от старческа макулна дегенерация с 20%. (9,10) Други изследвания не откриват подобна връзка. (11,12)

  • Намаляване на хроничните възпаления – Предварителните данни са категорични, че витамин Е успокоява острия възпалителен отговор и може да помогне на хората с диабет тип ІІ или хронична сърдечна недостатъчност, които са и жертва на хронични възпаления. (13-15)

  • Намаляване на риска от деменция и загубата на когнитивни функции – Предварителните изследвания сочат, че повишените нива на витамин Е предпазват нормалните мозъчни функции при възрастните хора. (16)

  • Намаляване на риска от Амиотрофична латерална склероза (Болест на Лу Гериг, Болест на Шарко, ALS) – Дългосрочно изследване показва, че повишеният прием на витамин Е в рамките на 5 години намалява риска от развитието на амиотрофична латерална склероза – прогресивната дегенерация на моторните неврони в гръбначния и главния мозък, която води до постепенна парализа и смърт. (17)

 


Към момента препоръчителният дневен прием на витамин Е е 20 мг. Ето и Топ 10 на най-богатите на витамин Е храни:


1.      Слънчогледови семки


Top 10 Foods Highest in Vitamin E-Sunflower seeds


Семената на слънчогледа са чудесен вариант за хапване на крак, великолепна гарнитура към салати и супи, и ще ви заредят с 36,6 мг. (222% ПДП) витамин Е във всеки 100 гр.


2.      Сладък или лют червен пипер


Top 10 Foods Highest in Vitamin E-Paprika and Red Chili Powder


Чудесна новина за всички любители на вкусните ястия е, че добавянето на 1 супена лъжица сладък червен пипер (паприка) или лют такъв (чили) ще ви достави 2,1 мг. (14% ПДП) витамин Е. В 100 гр. от тези популярни у нас подправки се съдържат ок. 30 мг. (199% ПДП) от този полезен антиоксидант.


3.      Бадеми


Top 10 Foods Highest in Vitamin E-Almonds


Любимите ядки на спортуващите хора ще ви снабдят с необходимите количества витамин Е както в сурово състояние, така и под формата на бадемово масло или бадемово мляко. Суровите бадеми съдържат 26,2 мг. (175% ПДП) витамин Е в 100 гр. ядки или ок. 0,3 мг. (2% ПДП) от витамина във всеки един бадем.


4.      Борови ядки


Top 10 Foods Highest in Vitamin E-Pine Nuts


Ключов елемент на класическите песто-рецепти, боровите ядки са страхотни и като добавка към плодови салати или сотирани зелени или др. зеленчуци. Всеки 100 гр. доставят 9,3 мг. (62% ПДП) витамин Е, а във всеки 10 ядки се съдържат 0,2 мг. (1% ПДП).


5.      Фъстъци


Top 10 Foods Highest in Vitamin E-Peanuts


Сурови или печени без сол, те са подходящи както за самостоятелно хапване, така и за гарнитури и добавки към ястията. 100 гр. са заредени със 6,9 мг. (46% ПДП) витамин Е, а еднократна доза от 28 гр. носи 2 мг. (13% ПДП) от витамина.


6.      Сух босилек и риган


Top 10 Foods Highest in Vitamin E-Dried Basil And Oregano


Сухите босилек и риган са задължителните подправки в сосовете за паста или при пиците, придават чудесен вкус и поръсени върху салати и сандвичи. Всяка чаена лъжичка от тях има 0,2 мг. (1% ПДП) витамин Е, а в 100 гр. от сухите растения количеството достига 7,38 мг. (50% ПДП). Други сухи подправки с високо съдържание на витамин Е са градинския чай, мащерката, магданоза и кимиона.


7.      Сушени кайсии


Top 10 Foods Highest in Vitamin E-Dried Apricots


Могат да се хапват самостоятелно или да се накълцат и прибавят към свежи плодови салати. Добър източник на фибри и много др. витамини и минерали, сушените кайсии зареждат с 4,3 мг. (29% ПДП) витамин Е в 100 гр. или 0,4 мг. (4% ПДП) във всяка една кайсия.


8.      Мариновани зелени маслини


Top 10 Foods Highest in Vitamin E-Pickled Green Olives


Маслините са истински кулинарен дар, който предлага безкрайни възможности за приложение в сосовете за паста, пиците, салатите или като добавка към тестото на домашния ви хляб. Всеки 100 гр. осигуряват 3,81 мг. (25% ПДП) витамин Е или по ок. 1,1 мг. (7% ПДП) във всеки 28 гр. или ок. 14 маслини.


9.      Готвен спанак


Top 10 Foods Highest in Vitamin E-Cooked Spinach


Спанакът е идеална добавка към яхнии, лазаня или като част от смесено или самостоятелно постно блюдо. Всеки 100 гр. от готвения спанак съдържат 3,5 мг. (17% ПДП) витамин Е.


10.   Готвени корени таро


Top 10 Foods Highest in Vitamin E-Cooked Taro Root


Като всяка класация и ние не можем да минем без щипка екзотика. Честта този път се падат на корените на таро – тропическото растение от рода на гулиите, чийто ядливи корени са идеален, здравословен заместител на картофите и сладките картофи, като могат да се варят, пекат и дори да се смилат на брашно и добавят към хляб. 100 гр. готвени таро корени снабдяват с 2,9 мг. (10% ПДП) в 100 гр.


Други богати на витамин Е храни:













































Масло от пшеничен зародиш



149 мг. (722% ПДП) в 100 гр.



21 мг. (101% ПДП) в 1 с. л. (14 гр.)



Лешници



15 мг. (74% ПДП) в 100 гр.



4.3 мг. (21% ПДП) в 1 порция от 28 гр.



Ленено масло



17.5 мг. (85% ПДП) в 100 гр.



2.5 мг. (12% ПДП) в 1 с. л.  (14 гр.)



Олио от царевица и рапица



15 мг. (72% ПДП) в 100 гр.



2.1 мг. (10% ПДП) в 1 с. л.  (14 гр.)



Броколи



1.3 мг. (6% ПДП) в 100 гр.



2.4 мг. (12% ПДП) в 1 купичка (184 гр.)



Соево масло (олио)



8.2 мг. (40% ПДП) в 100 гр.



1.2 мг. (6% ПДП) в 1 с. л.  (14 гр.)



Шам-фъстък



1.9 мг. (9% ПДП) в 100 гр.



0.5 мг. (3% ПДП) в 1 порция от 28 гр. (ок. 49 шам-фъстъка)



Пекани



1.4 мг. (7% ПДП) в 100 гр.



0.4 мг. (2% ПДП) в 1 порция от 28 гр. (ок. 19 пекана)



Камби



1.6 мг. (8% ПДП) в 100 гр.



1.9 мг. (9% ПДП) в 1 средно голяма камба (119 гр.)



Киви



1.5 мг. (7% ПДП) в 100 гр.



1.1 мг. (5% ПДП) в 1 средно голямо киви (76 гр.)



Манго



1.1 мг. (5% ПДП) в 100 гр.



2.3 мг. (11% ПДП) в 1 средно манго (207 гр.)



Домати



0.5 мг. (3% ПДП) в 100 гр.



1 мг. (5% ПДП) в 1 купичка нарязани домати (180 гр.)



Аспержи 



1.5 мг. (7% ПДП) в 100 гр.



0.9 мг. (4% ПДП) в 4 стръка аспержи (60 гр.)



Тиква-цигулка



1.3 мг. (6% ПДП) в 100 гр.



2.6 мг. (13% ПДП) в 1 купичка нарязани на кубчета тиква (90 гр.)


 


Забележка:


  • Високите дози суплементи с витамин Е могат да намалят значително съсирването на кръвта и така повишават риска от вътрешни кръвоизливи и хеморагичен инсулт. (2)

  • Ядките, семената и маслата са висококалорични храни и трябва да се приемат в умерени количества от хората с висок индекс за маса на тялото (BMI).



Топ 10 на най-богатите на витамин Е храни

Няма коментари:

Публикуване на коментар