
Топ 10 на най-богатите на витамин Е храни
Витамин Е спада към групата на 8-те мастно разтворими витамини, които предотвратяват оксидативния стрес в тялото, неутрализирайки свободните радикали и на клетъчно ниво. Достатъчните количества витамин Е предпазват от сърдечносъдови заболявания, рак и свързаните със стареенето увреждания на очите като макулната дегенерация. Когато обаче се приемат прекомерни количества витамин Е се повишава риска от кръвоизливи и хеморагични инсулти, тъй като той действа като естествено средство за разреждане на кръвта (антикоагулант). (1,2 )
Ползите за здравето от витамин Е
- Намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания – Витамин Е предотвратява развитието на болестите на сърцето и кръвоносните съдове като пречи на оксидацията на „лошия холестерол” (липопротеините с ниска плътност, LDL) и не позволява образуването на кръвни съсиреци (тромби), които предизвикват инфаркт. (3,4) Изследванията дават различни резултати относно ефективността на суплементния прием на витамин Е. (5,6)
- Намалява риска от рак (противоречиви данни) – Някои изследвания сочат, че витамин Е намалява риска от рак посредством антиоксидантното си действие и предотвратяване формирането на карциногенни нитрозамини в стомаха от нитратите в храната. (7,8 )
- Поддържа очното здраве и доброто зрение (предотвратяване на макулна дегенерация)(противоречиви данни) – Най-малко едно изследване показва, че приема на дневното препоръчително количество от 20 мг. витамин Е намалява риска от старческа макулна дегенерация с 20%. (9,10) Други изследвания не откриват подобна връзка. (11,12)
- Намаляване на хроничните възпаления – Предварителните данни са категорични, че витамин Е успокоява острия възпалителен отговор и може да помогне на хората с диабет тип ІІ или хронична сърдечна недостатъчност, които са и жертва на хронични възпаления. (13-15)
- Намаляване на риска от деменция и загубата на когнитивни функции – Предварителните изследвания сочат, че повишените нива на витамин Е предпазват нормалните мозъчни функции при възрастните хора. (16)
- Намаляване на риска от Амиотрофична латерална склероза (Болест на Лу Гериг, Болест на Шарко, ALS) – Дългосрочно изследване показва, че повишеният прием на витамин Е в рамките на 5 години намалява риска от развитието на амиотрофична латерална склероза – прогресивната дегенерация на моторните неврони в гръбначния и главния мозък, която води до постепенна парализа и смърт. (17)
Към момента препоръчителният дневен прием на витамин Е е 20 мг. Ето и Топ 10 на най-богатите на витамин Е храни:
1. Слънчогледови семки

Семената на слънчогледа са чудесен вариант за хапване на крак, великолепна гарнитура към салати и супи, и ще ви заредят с 36,6 мг. (222% ПДП) витамин Е във всеки 100 гр.
2. Сладък или лют червен пипер

Чудесна новина за всички любители на вкусните ястия е, че добавянето на 1 супена лъжица сладък червен пипер (паприка) или лют такъв (чили) ще ви достави 2,1 мг. (14% ПДП) витамин Е. В 100 гр. от тези популярни у нас подправки се съдържат ок. 30 мг. (199% ПДП) от този полезен антиоксидант.
3. Бадеми

Любимите ядки на спортуващите хора ще ви снабдят с необходимите количества витамин Е както в сурово състояние, така и под формата на бадемово масло или бадемово мляко. Суровите бадеми съдържат 26,2 мг. (175% ПДП) витамин Е в 100 гр. ядки или ок. 0,3 мг. (2% ПДП) от витамина във всеки един бадем.
4. Борови ядки

Ключов елемент на класическите песто-рецепти, боровите ядки са страхотни и като добавка към плодови салати или сотирани зелени или др. зеленчуци. Всеки 100 гр. доставят 9,3 мг. (62% ПДП) витамин Е, а във всеки 10 ядки се съдържат 0,2 мг. (1% ПДП).
5. Фъстъци

Сурови или печени без сол, те са подходящи както за самостоятелно хапване, така и за гарнитури и добавки към ястията. 100 гр. са заредени със 6,9 мг. (46% ПДП) витамин Е, а еднократна доза от 28 гр. носи 2 мг. (13% ПДП) от витамина.
6. Сух босилек и риган

Сухите босилек и риган са задължителните подправки в сосовете за паста или при пиците, придават чудесен вкус и поръсени върху салати и сандвичи. Всяка чаена лъжичка от тях има 0,2 мг. (1% ПДП) витамин Е, а в 100 гр. от сухите растения количеството достига 7,38 мг. (50% ПДП). Други сухи подправки с високо съдържание на витамин Е са градинския чай, мащерката, магданоза и кимиона.
7. Сушени кайсии

Могат да се хапват самостоятелно или да се накълцат и прибавят към свежи плодови салати. Добър източник на фибри и много др. витамини и минерали, сушените кайсии зареждат с 4,3 мг. (29% ПДП) витамин Е в 100 гр. или 0,4 мг. (4% ПДП) във всяка една кайсия.
8. Мариновани зелени маслини

Маслините са истински кулинарен дар, който предлага безкрайни възможности за приложение в сосовете за паста, пиците, салатите или като добавка към тестото на домашния ви хляб. Всеки 100 гр. осигуряват 3,81 мг. (25% ПДП) витамин Е или по ок. 1,1 мг. (7% ПДП) във всеки 28 гр. или ок. 14 маслини.
9. Готвен спанак

Спанакът е идеална добавка към яхнии, лазаня или като част от смесено или самостоятелно постно блюдо. Всеки 100 гр. от готвения спанак съдържат 3,5 мг. (17% ПДП) витамин Е.
10. Готвени корени таро

Като всяка класация и ние не можем да минем без щипка екзотика. Честта този път се падат на корените на таро – тропическото растение от рода на гулиите, чийто ядливи корени са идеален, здравословен заместител на картофите и сладките картофи, като могат да се варят, пекат и дори да се смилат на брашно и добавят към хляб. 100 гр. готвени таро корени снабдяват с 2,9 мг. (10% ПДП) в 100 гр.
Други богати на витамин Е храни:
Масло от пшеничен зародиш | 149 мг. (722% ПДП) в 100 гр. | 21 мг. (101% ПДП) в 1 с. л. (14 гр.) |
Лешници | 15 мг. (74% ПДП) в 100 гр. | 4.3 мг. (21% ПДП) в 1 порция от 28 гр. |
Ленено масло | 17.5 мг. (85% ПДП) в 100 гр. | 2.5 мг. (12% ПДП) в 1 с. л. (14 гр.) |
Олио от царевица и рапица | 15 мг. (72% ПДП) в 100 гр. | 2.1 мг. (10% ПДП) в 1 с. л. (14 гр.) |
Броколи | 1.3 мг. (6% ПДП) в 100 гр. | 2.4 мг. (12% ПДП) в 1 купичка (184 гр.) |
Соево масло (олио) | 8.2 мг. (40% ПДП) в 100 гр. | 1.2 мг. (6% ПДП) в 1 с. л. (14 гр.) |
Шам-фъстък | 1.9 мг. (9% ПДП) в 100 гр. | 0.5 мг. (3% ПДП) в 1 порция от 28 гр. (ок. 49 шам-фъстъка) |
Пекани | 1.4 мг. (7% ПДП) в 100 гр. | 0.4 мг. (2% ПДП) в 1 порция от 28 гр. (ок. 19 пекана) |
Камби | 1.6 мг. (8% ПДП) в 100 гр. | 1.9 мг. (9% ПДП) в 1 средно голяма камба (119 гр.) |
Киви | 1.5 мг. (7% ПДП) в 100 гр. | 1.1 мг. (5% ПДП) в 1 средно голямо киви (76 гр.) |
Манго | 1.1 мг. (5% ПДП) в 100 гр. | 2.3 мг. (11% ПДП) в 1 средно манго (207 гр.) |
Домати | 0.5 мг. (3% ПДП) в 100 гр. | 1 мг. (5% ПДП) в 1 купичка нарязани домати (180 гр.) |
Аспержи | 1.5 мг. (7% ПДП) в 100 гр. | 0.9 мг. (4% ПДП) в 4 стръка аспержи (60 гр.) |
Тиква-цигулка | 1.3 мг. (6% ПДП) в 100 гр. | 2.6 мг. (13% ПДП) в 1 купичка нарязани на кубчета тиква (90 гр.) |
Забележка:
- Високите дози суплементи с витамин Е могат да намалят значително съсирването на кръвта и така повишават риска от вътрешни кръвоизливи и хеморагичен инсулт. (2)
- Ядките, семената и маслата са висококалорични храни и трябва да се приемат в умерени количества от хората с висок индекс за маса на тялото (BMI).
Топ 10 на най-богатите на витамин Е храни
Няма коментари:
Публикуване на коментар