сряда, 17 април 2013 г.

Whey + казеин + соев протеин = следтренировъчната рецепта за удължена анаболна експлозия




Whey + казеин + соев протеин = следтренировъчната рецепта за удължена анаболна експлозия








Предполагаме, че и преди сте чували ценната препоръка относно приема на протеинов шейк непосредствено след края на вашата тренировка. Целта на това популярно хранително „упражнение“ е да задейства онези физиологични процеси в тялото, свързани с мускулния растеж, както и да повиши темповете на протеиновия синтез. Когато става въпрос за следтренировъчни пудри, повечето бодибилдъри залагат на шейковете, които съдържат в себе си комбинация от бавно- (казеин) и бързо- (whey) смилаеми протеини. Резултатите от скорошно изследване, публикувано в Journal of Nutrition обаче предполагат, че съществува още една допълнителна съставка, която може да превърне тази протеинова комбинация в истинска анаболна експлозия – соевият протеин.


Когато се съчетаят заедно, суроватъчният протеин (whey), казеинът и соевият протеин формират една изключително интересна конфигурация, която ефективно удължава анаболната реакция на мускулите след края на тренировките. В тази комбинация, соевия протеин образно казано играе ролята на междинен посредник. Докато суроватъчният протеин се характеризира с високи темпове на смилаемост и усвояване, а казеин – с по-бавни такива, соевият протеин е разположен точно по средата на тази скоростна скала. Това означава, че от  времева гледна точка казеин-whey-соевата бленда притежава всички необходими качества, за да позволи на тялото да поддържа високи и стабилни нива на протеинов синтез за значително удължени периоди от време.


За да тестват тази теория изследователи от University of Texas Medical Branch дали по 20 грама суроватъчен протеин и по 20 грама комбинация от whey-соя-казеин на две групи  доброволци един час след края на тренировката им за крака. След изтичането на пробния период учените установили, че и двете съставки (суроватъчния протеин и смесената протеинова бленда) предизвикали увеличаване на мускулния протеинов синтез горе-долу на равна степен. Въпреки това, комбинираният протеинов шейк, със своите различни скорости на смилане на протеините, успял да регистрира по-добри показатели по отношение на поддържането на високи темпове на протеиновия синтез за по-дълги часове напред.


Според специалистите най-вероятно механизма, който задвижва този процес е следният -тъй като соята се смила по-бавно от суроватъчния протеин, но по-бързо от казеина, тя се превръща в чудесен „мост“ между тези два протеинови източника,  като по този начин успява да осигури стабилен поток на незаменими и заменими аминокиселини към възстановяващите се мускули. Освен специфичната си скорост на усвояване от организма, соята притежава и доста други предимства, които не само допълнително засилват ефекта на пудрите, съставени от млечни протеини, но също така съдействат и за по-бързото разрастване на мускулните клетки.



Read more http://muskuli.com/whey-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b5%d0%b8%d0%bd-%d1%81%d0%be%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b8%d0%bd-%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%bf%d0%bb%d0%be/



Whey + казеин + соев протеин = следтренировъчната рецепта за удължена анаболна експлозия

Няма коментари:

Публикуване на коментар