Роля в организма на Витамин C
- Фактор за всички окислителни процеси в организма
- Активно участвайки в белтъчната, мастната и въглехидратната обмяна
- Стимулира отделянето на излишната вода в организма
- Подпомага пълното оползотворяване на въглехидратите( като съдействува за натрупването на гликоген в черния дроб и др. органи)
- Улеснява всмукването на захарите в червата и отстраняването на млечната киселина
- Стимулира синтеза на някой хормони (адреналин)
- Повишава активността на редиза ензими
- Значителна е ролята му за поддържане на висока работоспособност у спортистите
- Витамин С подпомага на организма да понася значителни по обем и продължителност физически натоварвания, както и да съкратява възстановителните процеси след тях.
Потребност:
- През зимата и пролетните месеци поради липса на пресни зеленчуци и плодове необходимо е храната на спортиста значилтено да се обогати с Витамин С.
Липсата на Витамин С:
- Липсата му може да доведе но различни неблагоприятни за организма смущения в обмяната на веществата, до повишена умореност и понижаване съпротивителните сили на организма към редица заболявания, инфекции.
Дозировка:
- За юноши и девойки са необходими до 1 г
- За спортуващи от 2 до 3 g
- Дневната доза Витамин С трябва да се увеличи в случай, когато се налага поддържане на спортната форма
- Характерно за него е това, че при приемането му не съществува опасност от предозиране, тъй като организмът изхвърля излишното количество през бъбреците – с урината
Храни богати на Витамин С:
- Шипката
- Черното френско грозде
- Ягодите
- Цитрусовите плодове(лимон и портокали)
- Магданоз
- Пресните чушки
* Витамин С най-добре се съхранява в продуктите, когато кулинарното обработване става под вакуум, а в салатите веднага след приготвянето им трябва да се налее киселина, в която Витамин С най-добре се запазва
Витамин C (аскорбинова киселина)
Няма коментари:
Публикуване на коментар