сряда, 17 април 2013 г.

Витамин C (аскорбинова киселина)

Роля в организма на Витамин C


- Фактор за всички окислителни процеси в организма

- Активно участвайки в белтъчната, мастната и въглехидратната обмяна

- Стимулира отделянето на излишната вода в организма

- Подпомага пълното оползотворяване на въглехидратите( като съдействува за натрупването на гликоген в черния дроб и др. органи)

- Улеснява всмукването на захарите в червата и отстраняването на млечната киселина

- Стимулира синтеза на някой хормони (адреналин)

- Повишава активността на редиза ензими

- Значителна е ролята му за поддържане на висока работоспособност у спортистите

- Витамин С подпомага на организма да понася значителни по обем и продължителност физически натоварвания, както и да съкратява възстановителните процеси след тях.
Потребност:

- През зимата и пролетните месеци поради липса на пресни зеленчуци и плодове необходимо е храната на спортиста значилтено да се обогати с Витамин С.


Липсата на Витамин С:


- Липсата му може да доведе но различни неблагоприятни за организма смущения в обмяната на веществата, до повишена умореност и понижаване съпротивителните сили на организма към редица заболявания, инфекции.
Дозировка:

- За юноши и девойки са необходими до 1 г

- За спортуващи от 2 до 3 g

- Дневната доза Витамин С трябва да се увеличи в случай, когато се налага поддържане на спортната форма

- Характерно за него е това, че при приемането му не съществува опасност от предозиране, тъй като организмът изхвърля излишното количество през бъбреците – с урината


Храни богати на Витамин С:


- Шипката

- Черното френско грозде

- Ягодите

- Цитрусовите плодове(лимон и портокали)

- Магданоз

- Пресните чушки
* Витамин С най-добре се съхранява в продуктите, когато кулинарното обработване става под вакуум, а в салатите веднага след приготвянето им трябва да се налее киселина, в която Витамин С най-добре се запазва



Витамин C (аскорбинова киселина)

Няма коментари:

Публикуване на коментар