сряда, 17 април 2013 г.

А като аспартамова киселина




А като аспартамова киселина





L-аспартамова киселина,аминокиселени,аспартамова киселина,аспартат,заменими аминокиселини,магнезиев аспартат,протеиногенни аминокиселини,синтез на протеини,суплементи




Аспартамовата киселина е алфа-аминокиселина, чийто карбоксилатни аниони, соли или естери се наричат аспартати. L-изомерната форма на аспартамовата киселина е една от 20-те протеиногенни (изграждащи протеините, б. ред.) аминокиселини и е кодирана в човешкия геном с кодоните GAU и GAC.


Биосинтез


Аспартамовата киселина (аспартатът) е заменима аминокиселина за човека, като в организма се произвежда от оксалоацетат чрез процеса трансаминация. Тя може да се синтезира и от орнитин и цитрулин в рамките на Цикъла на уреята. Някои растения и микроорганизми използват аспартата като прекурсор за синтеза на няколко аминокиселини, включително и 4 незаменими за човека такива – метионина, треонина, изолевцина и лизина. От аспартата, посредством трансамидация, може да се получи и аминокиселината аспарагин.


Какво върши аспартамовата киселина?


  • Повишава издръжливостта

  • Намалява умората

  • Играе жизненоважна роля в човешкия метаболизъм – като метаболит в цикъла на уреята и участник в глюконеогенезата (производството на глюкоза от невъглехидрати, б. ред.)

  • Справя се със симптомите на хроничната умора

  • Помага при нервни и мозъчни разстройства

  • Участва в изхвърлянето на излишния амоняк от тялото

  • Подпомага клетъчните функции и функциите на ДНК и РНК

  • Повишава производството на имуноглобулини и антитела, т. е. стимулира имунната система

  • Стимулира NMDA-рецепторите, чиято активация  прави възможни процесите на научаване и запомняне. Въпреки че ефектът не е толкова силен, колкото този от въздействието на първичния им активатор – аминокиселината глутамат (глутаминова киселина), аспартатът се отразява благотворно на обучителните процеси и паметта.

 


Най-добрите хранителни източници на аспартамова киселина


Най-висока е концентрацията й в покълващи семена и кълнове, но се среща още в:


  • Животински източници: меса, наденици, дивечово месо

  • Растителни източници: Освен покълващите семена и кълновете, добър източник на аспартамова киселина са овесените ядки, авокадото, аспержите (извлечена е за пръв път през 1827 г. от аспарагина, който пък е извлечен от сока на аспержите, б. ред.), младата захарна тръстика и меласата от захарно цвекло.

  • Суплементи (хранителни добавки), където е под формата на свободна аспартамова киселина, или като соли от рода на магнезиевия аспартат и е в пъти по-голяма концентрация, отколкото в храната.


Read more http://muskuli.com/%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%b0%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0/



А като аспартамова киселина

Няма коментари:

Публикуване на коментар