понеделник, 15 октомври 2012 г.

Какво не знаем за бобовите растения?

Kакво не знаем за бобовите растения?




Бобовите растения


Бобовите растения са често пренебрегвани от билдерите, но са отличен източник на хранителни влакна, с които държите в нормата или сваляте нивото на холестерола в кръвта. Те имат и друг плюс – отличен източник са на витамин В. Влакната, които те съдържат, забавят усвояването на въглехидратите, което значи, че така се чувствате по-дълго време заситени.


Когато се консумират с храна, включваща високогликемични въглехидрати като бял ориз, картофено пюре или бял хляб, бобовите храни намаляват цялостното гликемично ниво на храната. А някои атлети вкл. и билдери, предпочитат въглехидрати с нисък гликемичен индекс, особено преди тренировка – според тях по-ниският гликемичен индекс осигурява постоянен постоянен приток на енергия. Доставянето на необходимата ви дажба влакна – до 20 или дори повече грама дневно – може да се окаже проблем, ако не включите бобовите храни в диетата си. Отличен начин за това е салатата, която ви предлагаме.


Ако използвате готови консерви, няма да загубите никакво време, ако не, ще трябва да ги сварите отделно. Салатата може да бъде отделно хранене или да е част от обяда или вечерята ви.


Бобена салата


Продукти


450гр сварен и изцеден зелен фасул

450гр сварен и изцеден нахут

450гр варен и изцеден боб

350гр сварена царевица заедно с 1 чушка

1 средна глава лук

половин купичка обезмаслена заливка за салата

половин купичка настъргано сирене чедар

6 големи листа салата


Смесете всичко заедно с нарязания на лентички лук в голяма купа и го оставете в хладилника за поне 1 час (може и цяла нощ). Преди сервиране постелете листата маруля, добавете сиренето и заливката и направете от всичко 6 порции.


Всяка порция съдържа:252 калории, 14гр протеин, 45гр въглехидрати, 1.8гр мазнини, 11гр влакна.



Какво не знаем за бобовите растения?

Няма коментари:

Публикуване на коментар