понеделник, 15 октомври 2012 г.

Колкото повече зеленчуци и плодове хапвате, толкова по-щастливи ще се чувствате




Колкото повече зеленчуци и плодове хапвате, толкова по-щастливи ще се чувствате




Съдържанието на хранителния режим на човека е пряко свързано с настроението и нагласата му, потвърдиха за пореден път британски учени. Според проведено от тях мащабно изследване, любовта към зеленчуците и плодовете ви гарантира удовлетворение и удоволствие от живота, щастие и крепко психическо здраве, съобщава WebMD.


Колкото повече зеленчуци и плодове изяжда човек, толкова по-щастлив и позитивно настроен ще се чувства човек, като най-щастливи се оказали тези, които консумирали по 7 или повече порции плодове и зеленчуци дневно, уточнява един от авторите на изследването, професорът по обществено здраве от Медицинския институт „Уоруик” в Ковънтри, Великобритания, д-р Сара Стюарт-Браун.


Учените уточняват, че 1 порция зеленчуци или плодове се равнява на 3 унции или 85 гр. Една малка ябълка, например, тежи около 5 унции (141,7 гр.) и ще се равнява на около 2 порции.


„Чудесно е, че зеленчуците и плодовете се оказват също толкова полезни за менталното здраве, настроението и светогледа на хората, колкото и за физическото им здраве. Това обаче не е никак учудващо, тъй като двете са в пряка и неразривна връзка”, коментира от резултатите от изследването, публикувано в октомврийското издание на Social Indicators Research д-р Стюарт-Браун.



В рамките на проучването, специалистите направили сравнителен анализ на данните за хранителните и ежедневните навици, както и психологическото състояние и нагласите на 80 000 мъже и жени от Великобритания, като за нуждите си ползвали въпросниците от 3 големи национални здравни изследвания – Welsh Health Survey, проведено в периода 2007-2010 г., Scottish Health Survey, проведено през 2008-2009 г. и Health Survey of England от 2008 г., всяко от които представлява представителна извадка за населението на съответната страна.


Специалистите посочват, че вида на потребяваните плодове и зеленчуци няма отношение към усещането за щастие и подобряването на светогледа и настроението. „Обаче ако решите да хитрувате, знайте, че пържените картофи не са няколко порции зеленчуци”, допълва с усмивка друг от авторите на изследването, професорът по икономика от Университета „Уоруик”, д-р Андрю Осуалд.


Учените са категорични, че редовното хапване на повече плодове и зеленчуци не е еднозначен фактор за по-голямо щастие и подобряването на качеството на живот и светоусещането, като по-щастливите по принцип хора по-често се хранят с полезни храни, след които повече плодове и зеленчуци. Не е докрай изяснен и мехатнизма на действие на ощастливяващият ефект на растителните храни. “Едно от възможните обяснения е, че те повишават енергията, жизнеността и тонуса и предразполагат към по-активен начин на живот и повече физически натоварвания”, коментира д-р Осуалд. Досега хиляди предишни изследвания свързват различните видове плодове и зеленчуци с множество ползи за здравето, сред които са понижения риск от сърдечносъдови заболявания и предпазването на кръвоносните съдове и сърцето, предотвратяването или ефективната борба с разпространението на раковите заболявания, поддържането на здравословно тегло и отслабването, и успешното контролиране на кръвното налягане.



Резултатите от изследването потвърждават и наблюденията на диетолози при промяната на хранителните навици на клиентите им, посочва говорителят на Американската академия за хранене и диететика (AAND), Андреа Джианколи.


“Обикновено след като хората подобрят начина си на хранене, винаги казват: „Чувствам се по-добре”. Дори и тези, които не обичат плодовете и зеленчуците, могат да намерят такива, които им харесват, защото тази „неприязън” обикновено е свързана само с определени плодове и зеленчуци, които не ядат. Само едно минаване през дългия списък е достатъчно да изберат тези, които биха опитали. Когато започнат да ги използват често в готвенето и да ги опитват, те започват все повече да харесват вкуса им. Когато яденето на много плодове и зеленчуци стане навик, хората започват да се чувстват дискомфорт и спад в настроението, когато пропуснат някоя порция от люмивата си храна”, посочва Джианколи, която също е дипломиран диетолог


Изследването на британските учени открило и обратна зависимост. Например, ефектът върху удовлетвореността от живота на тези, които хапвали средно по-малко от 1 порция зеленчуци или плодове дневно, се равнявал на около 1/3 от неприятното и сриващо настроението усещане от това да те уволнят, посочва д-р Стюарт-Браун според която ефектът е повече от осезаем и има трайни последствия.


В САЩ, Департаментът за селското стопанство и храните препоръчва хапването на поне 1,5-2 купички ( по 100-180 гр., в зависимост от вида, б. ред.) плодове и 2-3 купички зеленчуци дневно, в зависимост от пола и възрастта. Само 1 от 10 британци ядат по 7 или повече порции зеленчуци и плодове дневно. В САЩ статистиката е още по-тревожна – по-малко от 1 от всеки 10 американци следва препоръките на здравните експерти, сочи проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).




Колкото повече зеленчуци и плодове хапвате, толкова по-щастливи ще се чувствате

Няма коментари:

Публикуване на коментар