неделя, 23 септември 2012 г.

Бобовите намаляват риска от метаболитен синдром

Бобовите намаляват риска от метаболитен синдром







Бобовите намаляват риска от метаболитен синдром

Консумирането на голямо количество бобови може да предотврати развитието наметаболитен синдром. Метаболитният синдром е съвкупност от физиологични смущения, характеризиращ се с увеличен риск от развитието на диабет и сърдечносъдови заболявания.


Изследването показва, че пациентите с метаболитен синдром консумират бобови храни средно 1,4 пъти на седмица, докато за контролната група този показател е 2,3.


80 мъже и жени с метаболитен синдром и 160 здрави доброволци участват в проучването. Кръвната им захар на гладно, артериалното налягане и холестеролът са измерени по стандартните методи. Хранителните навици на участниците в проучването са оценени чрез въпросници като приема на бобови храни е определен за всеки участник поотделно.


Проведеният анализ на резултатите показва, че мъжете и жените с най-висок прием на бобови имат по-ниско кръвно налягане, кръвна захар и холестерол в сравнение с тези с най-нисък прием. След отчитане на различията в начина на живот и хранителните навици се установява, че хората с най-висок прием на бобови имат 75% по-нисък шанс да бъдат диагностицирани с метаболитен синдром в сравнение с тези най-нисък прием. Тази прогноза важи дори и след отчитане на индекса на телесна маса (ИТМ). ИТМ е отношението на теглото на човек (в килограми) към ръста му (в метри), повдигнат на квадрат. Използва се като показател за определяне до колко здравословно е теглото при дадет човек.





Изследователите достигат до извода, че високият прием на бобови е обратнопропорционален на риска от възникване на метаболитен синдром или отделни негови симптоми.


Изследването не показва кои точно съставки на бобовите са отговорни за понижения риск. Други проучвания обаче показват, че това може да са влакнините, съдържащи се в семената на бобовите растения.



Бобовите намаляват риска от метаболитен синдром

Няма коментари:

Публикуване на коментар