неделя, 23 септември 2012 г.

4 храни за по-силен имунитет

4 храни за по-силен имунитет




4 храни за по-силен имунитетизточник: Dreamstime

1. Акай бери


Акай бери, заедно с боровинките, участват в списъка със „супер храни“. Плодът е източник на антиоксидантите антоцианини, които са от значение за поддържане на добро здравословно състояние. Предпазват от негативното въздействие на стреса и съхраняват важниклетки в организма.


Акай бери съдържат и други полезни съставки – фибри, витамини А и С, минералите желязо и калций.


2. Стриди


Стридите са известен афродизиак. Открити са и ползите им за стимулиране на имунната система, поради съдържанието на цинк.


Смята се, че минералът има антивирусен ефект, въпреки че изследователите все още не могат да обяснят защо. Установено е обаче, че цинкът помага за възстановяване на тъканите при нараняване.


Стридите са богати на витамини А, С, В12, които са важни за нивата на енергия.


3. Бъз


Богат е на антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства.


Приема се като ефективно природно средство за борба с грипа. Според изследвания екстрактът от тъмните зрънца на бъза допринася за блокиране на грипните вируси.


Полезен е и за възстановяване на организма след боледуване от грип.


4. Печурка


Този вид гъби не трябва да се подценява като източник на хранителни вещества – съдържа селен иантиоксиданти.


Според учени ниските нива на селен са свързани с повишен риск от развитие на симптоми на грип.


А витамините от група В, като рибофлавин и ниацин, съдържащи се в печурките, играят роля за поддържането на здрава имунна система.


Изследвания показват още, че гъбите имат антивирусен, антибактериален и противотуморен ефект.



4 храни за по-силен имунитет

Няма коментари:

Публикуване на коментар