събота, 2 юни 2012 г.

Рецепти със суперхрани – Пазителите на сърцето


5 суперхрани, предпазващи здравето на сърдечносъдовата система, събрани в едно вкусно
FitnesBG ястие. Ето и главните действащи лица:
Зехтин. Заложете на пресованите маслини – по данни на Американската агенция за храните и лекарствата (FDA), приемането на 2 с. л. зехтин дневно вместо наситените мазнини понижава съществено риска от сърдечносъдови заболявания.
Бадеми. Мононенаситените мазнини в ядките понижават риска от коронарна болест на сърцето (исхемична болест на сърцето, атеросклеротична болест на сърцето), доказва изследване на Университета „Лома Линда”.
Сьомга. Мазните риби със съдържащите се в тях Омега-3 съществени мастни киселини изобщо няма да ви направят дебели. Те предпазват сърцето с понижаването на общия холестерол, повишаването на „добрия холестерол” и намаляване на нивата на мазнините в кръвта.
Фаро. Особен вид пшеница с 3 разновидности – лимец (Triticum monococcum), емер или двузърнест лимец (Triticum dicoccum) и шпелта или спелта (Triticum spelta), която е наричана „житото на фараоните” и има различен състав от твърдата пшеница или хлебното зърно, защото зърната остават покрити с твърда обвивка и след жътвата. Най-здравословната и пълнозърнеста пшеница, която намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 20% при редовна консумация, сочи изследване, публикувано в специализираното издание Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Disease.
Нахут. Леблебията е отличен източник на полифеноли, които забавят натрупването на плака в артериите и повишават нивата на „добрия холестерол” (HDL).
ПЕЧЕНА СЬОМГА СЪС САЛАТА ОТ НАХУТ
Продукти (за 2-3 порции):
3/4 купичка (100 гр.) фаро
1 филе от сьомга с кожа – 340 гр.
3 с. л. зехтин екстра върджин
Сол и прясно смлян чер пипер
2 с. л. винен оцет
1/2 с. л. дижонска горчица
3/4 купичка (150 гр.) изцеден нахут от консерва
1/4 купичка (50 гр.) небелени бадеми, печени и накълцани/натрошени
1 с. л. ситно нарязани листа мента
1 ситно нарязана глава зелен лук (може да се замени със средна главичка червен лук)
Резенчета лимон
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната до 160-165 градуса. В средна тенджерка сложете да заврят 4 чаши вода, в които сварете фарото (за да не хрупа много е хубаво да го оставите да кисне 1 нощ). След възвиране оставете да къкри на слаб огън, докато фарото омекне, обикновено ок. 25 минути. Прецедете фарото и оставете да изстине.
2. Междувременно сложете сьомгата с кожицата надолу в леко намазнена със зехтин тавичка. Нанесете отгоре 1 с. л. зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Запечете рибата до появата на бели петънца върху филето, около 20 минути.
3. В голяма купа сложете останалите 2 с. л. зехтин, заедно с оцета и горчицата. Прибавете вареното фаро, варения (стерилизиран) нахут, парчетата бадеми и нарязаните зелен лук и мента. Разбъркайте и овкусете със сол и пипер. Поднесете сьомгата със салатата от нахут, гарнирана с резенчетата лимон, които можете да изстискате върху рибата.Нашите предложения

Няма коментари:

Публикуване на коментар