сряда, 3 април 2013 г.

Анаболните сили на Омега-3 мастните киселини




Анаболните сили на Омега-3 мастните киселини





Отдавна е известно, че Омега-3 мастните киселини потискат възпалителните процеси и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и артрити. Последните изследвания обаче сочат, че те имат и анаболни сили, които не бива да бъдат подценявани.


Рибеното масло, което е най-богатият източник на Омега-3 мастни киселини има две активни съставки – ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA). Освен като пазител на здравето на сърцето и кръвоносните съдове, EPA ограничава и разграждането (катаболизма) на мускулната тъкан. Не е случайно, че Омега-3 мастните киселини са включени в редица медикаменти срещу изгаряния и за подпомагане на възстановяването. Намаляването на загубата на мускулите се дължи на свойството на EPA да потиска действието на гените, които контролират разграждането на специфичен протеин, предизвикващ мускулните съкращения и блокирането на катаболната биохимична пътека.


Освен това, EPA и DHA са градивни елементи, поддържащи структурата на клетъчните мембрани и портовете, през които инсулинът вкарва хранителни вещества в клетките.


Последните изследвания доказаха, че Омега-3 мастните киселини засилват анаболните процеси в мускулите, като помагат за справянето със свързаната с възрастта анаболна резистентност – намаляването на интензитета на анаболните процеси и мускулния растеж с остаряването при едни и същи натоварвания. Те доказано увеличават протеиновия синтез в мускулите при хората над 60 години, което ги прави идеално допълнение към терапията срещу загуба на мускулна маса.


Максималната дневна доза Омега-3 мастни киселини е до 3 гр., а препоръчителната е 1,6 гр. за мъжете и 1,1 гр. за жените (Food and Drug Administration, USA). С тях обаче също не трябва да се прекалява – трайното надвишаване на пределните дози предизвиква затруднения в кръвосъсирването и масирани кръвотечения при открити рани, заради свойството им да разреждат кръвта, като в по-дългосрочен период може да стане причина за хеморагичен инсулт.




Анаболните сили на Омега-3 мастните киселини

Няма коментари:

Публикуване на коментар