вторник, 26 март 2013 г.

Whey + казеин + соев протеин = следтренировъчната рецепта за удължена анаболна експлозия




Whey + казеин + соев протеин = следтренировъчната рецепта за удължена анаболна експлозия




whey,анаболна експлозия,високи и стабилни нива на протеинов синтез,казеин,комбинация от бавно и бързо смилаеми протеини,мускулен растеж,протеинов синтез,разрастване на мускулните клетки,следтренировъчни протеинови шейкове,следтренировъчно възстановяване,соев протеин,стабилен поток на аминокиселини към мускулите,суроватъчен протеин,удължаване на анаболната реакция на мускулите




Предполагаме, че и преди сте чували ценната препоръка относно приема на протеинов шейк непосредствено след края на вашата тренировка. Целта на това популярно хранително „упражнение“ е да задейства онези физиологични процеси в тялото, свързани с мускулния растеж, както и да повиши темповете на протеиновия синтез. Когато става въпрос за следтренировъчни пудри, повечето бодибилдъри залагат на шейковете, които съдържат в себе си комбинация от бавно- (казеин) и бързо- (whey) смилаеми протеини. Резултатите от скорошно изследване, публикувано в Journal of Nutrition обаче предполагат, че съществува още една допълнителна съставка, която може да превърне тази протеинова комбинация в истинска анаболна експлозия – соевият протеин.


Когато се съчетаят заедно, суроватъчният протеин (whey), казеинът и соевият протеин формират една изключително интересна конфигурация, която ефективно удължава анаболната реакция на мускулите след края на тренировките. В тази комбинация, соевия протеин образно казано играе ролята на междинен посредник. Докато суроватъчният протеин се характеризира с високи темпове на смилаемост и усвояване, а казеин – с по-бавни такива, соевият протеин е разположен точно по средата на тази скоростна скала. Това означава, че от  времева гледна точка казеин-whey-соевата бленда притежава всички необходими качества, за да позволи на тялото да поддържа високи и стабилни нива на протеинов синтез за значително удължени периоди от време.


За да тестват тази теория изследователи от University of Texas Medical Branch дали по 20 грама суроватъчен протеин и по 20 грама комбинация от whey-соя-казеин на две групи  доброволци един час след края на тренировката им за крака. След изтичането на пробния период учените установили, че и двете съставки (суроватъчния протеин и смесената протеинова бленда) предизвикали увеличаване на мускулния протеинов синтез горе-долу на равна степен. Въпреки това, комбинираният протеинов шейк, със своите различни скорости на смилане на протеините, успял да регистрира по-добри показатели по отношение на поддържането на високи темпове на протеиновия синтез за по-дълги часове напред.


Според специалистите най-вероятно механизма, който задвижва този процес е следният -тъй като соята се смила по-бавно от суроватъчния протеин, но по-бързо от казеина, тя се превръща в чудесен „мост“ между тези два протеинови източника,  като по този начин успява да осигури стабилен поток на незаменими и заменими аминокиселини към възстановяващите се мускули. Освен специфичната си скорост на усвояване от организма, соята притежава и доста други предимства, които не само допълнително засилват ефекта на пудрите, съставени от млечни протеини, но също така съдействат и за по-бързото разрастване на мускулните клетки.




Whey + казеин + соев протеин = следтренировъчната рецепта за удължена анаболна експлозия

Няма коментари:

Публикуване на коментар