вторник, 26 март 2013 г.

Опасна ли е микровълновата печка?

Опасна ли е микровълновата печка?


Микровълновата печка се използва от почти всяко домакинство, за да се пести време за готвене, размразяване и притопляне на храната. Аз също я използвам ежедневно от години – за приготвянето на овесената каша само за две минути, за притопляне на порцията месо с ориз, задушаване на зеленчуци и т.н. В съвети към клиентите си да спестят време в забързаното ежедневие, също ги насочвам към употребата й. В отговор понякога получавам въпроси, свързани с безопасността при използването на микровълновата печка. Казвам, че няма проблем и в повечето случаи хората ми вярват, защото съм успял по някакъв начин да спечеля доверието им.


Но това не е достатъчно – Вие заслужавате да знаете цялата истина. Защото в интернет (и не само там) може да попаднете на информация за микровълновите печки, според която употребата им може сериозно да навреди на здравето ви, променяйки молекулярната структура на храната, да намали хранителната й стойност, дори да предизвика рак. Това е наистина сериозно обвинение и трябва да бъде щателно проучено – от къде идва тази информация, има ли нещо вярно в нея и истински научни доказателства за някаква опасност при употребата на микровълновите печки. Защото здравето ви и това на Вашите деца е преди всичко!


 


 


От къде започва всичко?


Основната част от информацията за вредата от микровълновите печки води до Ханс Хертел, който в края на 80-те години провежда заедно с няколко свои съмишленици частно изследване, за да провери как консумацията на храни, приготвени в микровълновата променят резултатите от кръвните проби. След два месеца Хертел заключава:


„Употребата на микровълнова печка за готвене може да промени структурата на хранителните вещества, като ги направи трудни за усвояване от организма. Консумацията на храни, сготвени или размразени в микровълнова печка може да предизвика промени в кръвта, които индикират патологични промени, сходни с тези, които се откриват в случаи на рак”


Хертел споделя също, че голяма част от изследванията върху микровълновите печки са скрити от обществеността.


Истината е, че няма как десетки научни изследвания, които се провеждат със знанието на голям кръг от хора и се публикуват в научни списания да бъдат скрити. За толкова много години няма как да се скрие подобна информация и всеки може да провери доколко са валидни тези изследвания. За разлика от „изследването” на Хертел, което не може да бъде проверено, защото никога не е било публикувано. Това е бил един личен експеримент, при който няма как да се докаже, че е проведен и контролиран според необходимите регламенти. Резултатите, които Ханс Хертел твърди, че е получил никога не са били повторения при друго от десетките научни изследвания за безопасността на микровълновите печки на други изследователи.


 


Микровълновите печки и радиацията


Микровълновата печка работи чрез електромагнитни вълни по-къси от радиовълните, които карат молекулите на храната да вибрират, като по този начин се създава достатъчна за готвене топлина. Тъй като излъчването на електромагнитни вълни се нарича и радиация, само при мисълта че ще готвят храната си с радиация някои хора откачат. Но „радиация” и „радиоактивен” са две съвсем различни понятия. Когато става въпрос за микровълновата „радиация” се има предвид просто производството на топлинна енергия. Микровълновата радиация е форма на нейонизираща радиация, която няма нищо общо с рентгеновото и гама излъчване, което е опасно за здравето. Нейонизиращата радиация, включваща също вълните на радиото, телевизията и мобилните телефони, не може да увреди клетките и тъканите и не прави храната ви радиоактивна.


Никъде в научната литература не се споменава дори вероятността микровълновите печки да излъчват „лоша” радиация, да правят храната радиоактивна и да предизвикват рак. Всъщност може да се твърди точно обратното.


Готвенето на месо например, при което прегаряте храната (грил, скара и др.) може да бъде потенциален рисков фактор за развитието на рак. Причината е, че когато месото е овъглено от високата температура, възниква реакция, която причинява образуването на два химикала: хетероциклични амини (HCAs) и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) (Heterocyclic amines: Mutagens/carcinogens produced during cooking of meat and fish. Sugimura T, et al, Cancer Sci. 2004 Apr; 95(4):290-9. National Cancer Center, Chuo-ku, Tokyo 104-0045, Japan.) Докато готвенето на месо в микровълновата печка не води до образуването на тези съединения. А според Националния Раков Институт (National Cancer Institute) готвенето на месо за 2 минути в микровълновата преди основното готвене, намалява съдържанието на HCAs с 90%, като премахва голяма част от прекурсорите им.


Въпреки, че става въпрос за нейонизираща радиация, не е добра идея да бъдете изложени често на прекомерно микровълново лъчение. Но това на практика няма как да се случи с микровълновите печки. Изледвания с различни микровълнови фурни показват, че радиацията, което „изтича” извън печката е много под допустимия лимит(Electromagnetic radiation from microwave ovens. Alhekail ZO. EE Dept., J Radiol Prot. 2001 Sep;21(3):251-8. King Suad University, Riyadh, Saudi Arabia.). Ако все пак се притеснявате – просто не се взирайте в прозорчето докато чакате храната. Микровълните се разсейват бързо дори на кратки разстояния. А лъчението спира веднага щом отворите вратичката.


 


Променят ли молекулярната структура на храната и хранителната й стойност микровълновите печки?


Според някои хора, вибрациите които предизвикват микровълните нарушават молекулярната структура на храната и я правят нездравословна. Така ли е наистина?


Да, микровълновите печки променят молекулярната структура на храната – нарича се готвене. Промените не са много по-различни от тези при друг вид топлинна обработка. Готвенето на храната с микровълни по никакъв начин не я прави нездравословна или токсична и няма негативен ефект върху здравето (Comparative sub-chronic (13-wk) toxicity study in rats, Jonker, D., Food Chem Toxicol, 1995 Apr;33(4):245-56, TNO Nutrition and Food Research Institute, Zeist, The Netherlands.).


Съществуват и мнения, че при приготвянето на храната в микровълнова печка се нарушава хранителната й стойност, като белтъчините денатурират до неусвояема степен, губят се ценни микронутриенти, разрушават се незаменими мастни киселини.


Истината е, че всеки вид готвене може да унищожи ценни хранителни вещества, както и да усили биоактивността на други. В това отношение микровълновата печка не се различава много и дори се справя по-добре спрямо някои други видове готвене като варенето например (1. Retention of nutrients in microwave-cooked foods, Klein BP. Bol Asoc Med P R., 1989 Jul;81(7):277-9.; 2. The effects of microwaves on the nutrient value of foods, Cross, GA and Fung, D., Critical Reviews in Food Science And Nutrition, Vol 16, No 4, pp 355-419, 1982, Department of Animal Sciences and Industry, Kansas State University). Загубата на хранителни вещества зависи от температурата, времето за готвене и количеството вода. Ако искате да запазвате по-голяма част от витамините и минералите в зеленчуците например, трябва да ги задушавате, а не да ги варите. В със от йенско стъкло с похлупак в микровълновата фурна това става много лесно и бързо почти без вода.


По отношение на белтъчините, тяхната степен на денатурация също зависи от температурата и продължителността на готвене. Микровълновата печка се справя не по-зле спрямо конвенционалното готвене при запазване на белтъчините (Comparative study of the nutritive value of casein heated by microwave and conventionally, Jonker D, Jour Sci Food Agric, vol 59, pp 123-126, 1992.). Същото се отнася и за омега-3 мастните киселини(Comparison of the effects of microwave cooking and conventional cooking methods on the composition of fatty acids and fat quality indicators in herring. Regulska-llow B, Ilow R.1: Nahrung. 2002 Dec;46(6):383-8. Wroclaw Medical University, Department of Food Science and Nutrition, Wroclaw, Poland.).


Много майки също използват микровълновата печка за подгряване на кърмата и приготвяне на адаптираните млека. Трябва ли да се притесняват от това, че това ще унищожи ценните имуноглобулини и други хранителни вещества? Според изследване публикувано в „International Journal of Food Science and Nutrition” подгряването на кърма в микровълновата печка може да стане без значиетлна загуба на ценни хранителни вещества, ако температурата бъде контролирана до 60 градуса по Целзий (The effect of microwave heating on vitamins B1 and E, and linoleic and linolenic acids, and immunoglobulins in human milk., Ovesen, Int J Food Sci Nutr, Vol 47, No. 5, pp 427-436, 1996). Но това важи и за другите начини за подгряване.


А какво да кажем относно притесненията на хората, че пластмасовите съдове, които се използват в микровълновите печки отделят токсини в храната. Да, при някои видове пластмаса това е възможно да се случи. Но проблемът е в нагряването на пластмасата, а не в самата микровълнова печка. Затова ако не сте сигурни дали пластмасата, която използвате е безопасна, решението е просто – използвайте само керамични, порцеланови и съдове от подсилено стъкло.


 


За какво трябва да внимаваме при употреба на микровълнова печка?


Според много изследванията, готвенето в микровълнова печка е абсолютно безопасно за здравето и запазва хранителната стойност на продуктите. Но има няколко неща, за които трябва да внимавате.


Едно от тях е възникването на така наречените „горещи точки” при притоплянето на храната. Това са по-горещи места, които се получават поради специфичния начин за нагряване на храната, които могат да доведат до изгаряне. За да се препазите, просто внимавайте и разбърквайте храната преди консумация.


Внимавайте също и при загряване на течности (вода, кафе, чай и други). В микровълновата печка течностите могат да достигнат своята точка на кипене, без да заврят видимо. Но когато целостта на водата бъде нарушена, като например да сложите захар в чая, топлината се освобождава и е възможно част от горещата вода да изкипи извън съда и да попари ръцете ви. Затова винаги когато добавяте нещо към нагорещените в микровълновата течности, не дръжте съда в ръце.


Последно, но не по-важност. Не гответе в микровълновата цели яйца и плодове (и изобщо никаква храна с твърда обвивка) поради реалната възможност да експлоадират, както и използвайте само подходящи съдове.



Опасна ли е микровълновата печка?

Няма коментари:

Публикуване на коментар