сряда, 27 март 2013 г.

С кои храни можем да подсилим отделните части от своето тяло




С кои храни можем да подсилим отделните части от своето тяло





бета каротин,витамин А,витамин К,витамин С,гени отговорни за формирането на ракови образувания,гърди,добра памет,еластичност и регенерация на кожата,есенциални омега-3 мастни киселини,заздравяване на мускулно-скелетната система,здраве на клетките в роговицата,здраве на нервната система,здрави кости,зехтин,калций,каротеноиди,китайско зеле бок чой,когнитивни функции,контролиране на кръвното налягане,кости,маслини,мозък,моркови,орехи,очи,панкреас,плътност на костите,полезни мазнини,постепенно освобождаване на захари в кръвта,превенция срещу развитието на рак на гърдата,предпазване от сърдечно-съдови заболявания и стареене на мозъка,пъпеши,рак на яйчниците,ревен,регулиране на нивата на кръвната захар,сладки картофи,сърце,увеличаване на костната минерална плътност (КМП),укрепване на имунната система,флавоноиди,храни за отделните части на тялото,цитруси,червено и лилаво грозде,яйчници




Точно така – всяка част от човешкото тяло образно казано си има своите любими храни, които й помагат да работи по-добре и да се радва на отлично здраве. Защо и как точно става това, прочетете в следващите редове.


За гърдите: пъпеши и цитруси
Защо: Портокалите, лимоните, грейпфрутите и пъпешите са богати на универсалния боец витамин С, който укрепва имунната система и се грижи за еластичността и регенерацията на кожата. Според различни медицински изследвания, обилният на витамин С хранителен режим е ключов фактор и при превенция срещу развитието на рак на гърдата.



За костите: ревен и китайско зеле бок чой
Защо: Китайското зеле бок чой е чудесен източник на калций – минералът, който е може би от най-съществено значение за поддържането на здравината и плътността на костите. От своя страна, ревенът – широколистно растение, подобно на киселеца, пък е зареден с обилни дози витамин К, който спомага за активирането на трите основни протеина, участващи в заздравяването на мускулно-скелетна система и увеличаването на костната минерална плътност (КМП)



За яйчниците: маслини
Защо: Според резултатите от скорошно италианско изследване, жените, чиито хранителен режим включва редовната консумация на маслини или зехтин регистрират с 30 % по-малък риск от появата на рак на яйчниците. Засега точната причина за тази закономерност все още не е категорично установена, но се счита, че полезните мазнини в маслините и зехтина съдействат за подтискането на гените, предразполагащи към формирането на ракови образувания.



За мозъка: орехи
Защо: Орехите и тяхната съмнително наподобяваща форма на умален мозъчен лоб, изобилстват от есенциални омега-3 мастни киселини, които улесняват „комуникацията“ и предаването на информация между отделните мозъчни клетки. Тези вкусни ядки са от водещо значение и при поддържането на добрата памет, когнитивните функции и здравето на нервната система.



За очите: моркови
Защо: Морковите съдържат в себе си значителни количества бета каротин – един от 50-те извести каротеноиди, който тялото лесно превръща във витамин А. Витамин А е необходим на очите, за да могат да поддържат оптималното здраве на клетките в роговицата – прозрачната тъкан, която покрива окото и го предпазва от микроби, прах, възпаления и инфекции.



За сърцето: грозде
Защо: Червеното и лилавото грозде (както и другите плодове и зеленчуци с тъмни пигменти) са богати на флавоноиди, които според експертите предпазват от сърдечно-съдови заболявания, рак и стареене на мозъка. Тазгодишно изследване на Университета в Мичиган открило също така, че една малка чепка грозде на ден спомага и за успешното контролиране на кръвното налягане.



За панкреаса: сладки картофи
Защо: Консумацията на тези специфични на вкус зеленчуци предизвиква постепенно освобождаване на захари в кръвта. Това означава, че сладките картофи не натоварват, а точно обратното – облекчават работата на панкреаса – органът, който играе важна роля при регулирането на нивата на кръвната захар в човешкото тяло.




 



С кои храни можем да подсилим отделните части от своето тяло

Няма коментари:

Публикуване на коментар