
5 ценни неща за телесните мазнини, които най-вероятно не знаете (Втора част)
Продължаваме да ви запознаваме с някои от интересните биохимически особености на телесните мазнини. Надяваме се по този начин да успеем да улесним поне малко нелекия път към изграждането на здраво, чисто и релефно тяло.
3. Мазнините влияят на настроението
Със сигурност няма по-лесен начин да си развалите настроението за целия ден от сутрешната „очна справка“ с огледалото, която подсказва, че неусетно сте отскочили с няколко пункта нагоре по скалата на килограмите. Тук обаче ще говорим за нещо по-различно, а именно – за споменатия и в предишната част от този материал хормон на стреса кортизол. Оказва се, че натрупването на излишни мазнини, особено в областта на корема, активизира така наречения „кортизолов цикъл“, който според редица изследвания може да бъде водещ фактор при развитието на сериозни психологически заболявания като депресия или биполярно разстройство. Дори и в по-лекия вариант, когато не става въпрос за изпадане в клинично състояние, ако сте затънали в порочния кръг от стрес-ядене-натрупване на килограми-стрес, най-малкото с което може да се отървете е перманентно лошо настроение или ниско самочувствие.
За да прекъснете този вреден както за психиката, така и за тялото цикъл, опитайте се да хапвате по малко черен шоколад, когато усетите, че сте на път да се озовете в лапите на стреса. Здравословният какаов продукт има достатъчно захар, за да задоволи глада за сладко и едновременно с това да потуши кортизоловия „пожар“ благодарение на своето високо съдържание на биоактивни флавоноидни и антиоксиданти. Консумацията на нискомаслени млечни продукти като прясно или кисело мляко също може да окаже подобен ефект, тъй като комбинацията от калций и магнезий доказано намалява негативните реакции на тялото спрямо стреса.

4. Тялото първо започва да изгаря калориите и едва след това мазнините
Терминът „фет бърнинг“ е сред най-разпространените във фитнес средите, но като израз, свързан със загубата на тегло – той е малко неточен. Преди тялото да започне да изгаря мазнините, то първо се заема с изразходването на калориите, независимо дали те идват от складираните въглехидрати (гликоген и кръвна захар) или от складираните телесни мазнини. Именно затова колкото повече калории изгаряте по време на всяка физическа тренировка, толкова по-голям енергиен дефицит ще създадете в тялото си и толкова повече мазнини и килограми ще губите постепенно с времето.
Най-големият трик тук всъщност е правилното разпределение на времето за тренировки. За да изгорите количеството калории, необходимо за предизвикването на видима загуба на килограми, наистина не е необходимо да „нощувате“ в залата. Много по-ефективен метод представляват така наречените високо интензивни тренировки (HIIT), при които за минимално кратки периоди от време се изгарят максимален брой калории. Това е така, защото чрез този тренировъчен метод на редуване между интензивно натоварване и кратка почивка се унищожават двойно повече калории отколкото при продължителните, но не толкова анаеробно и силово ангажиращи сесии.

5. Дори най-слабите жени не са застраховани срещу целулита
Един от най-неприятните за всяка жена естетически проблеми – целулита, се причинява не от кой да е друг, а от упоритите подкожни мазнини. Още по-точно обяснено, целулитът представлява нарушение в нормалната структура на подкожната съединителна тъкан, при което подкожната мазнина се “избутва” към кожата и й придава онзи добре познат “портокалов” вид. Лошото е, че всъщност не са необходими никак големи количества от мазнини, за да се появи налице неравна целулитна кожа. Именно заради това дори да сте във супер форма и да имате малко телесни мазнини, пак е съвсем възможно да образувате целулит по бедрата или дупето. Добрата новина е, че изграждането на тонизирана мускула маса и загубата на килограми наистина могат да помогнат значително за ограничаването на белезите от целулит, особено ако се комбинират с добри антицелулитни масажи и кремове.

5 ценни неща за телесните мазнини, които най-вероятно не знаете (Втора част)
Няма коментари:
Публикуване на коментар