
Храни, които лекуват без рецепта-1
Защо да се тъпчете с хапчета, след като има храни, които доказано ще ви избавят от най-често срещаните болести и болежки. Кои са те и кои са научните факти, обуславящи чудодейното им терапевтично действие, вижте по-долу:
1. МУСКУЛНИ БОЛКИ

Решението: Череши, особено по-тръпчивите сортове – 1 купичка (ок. 150-180 гр.) или 2 чаши сок дневно, преди и по време на упражненията.
Какво казва науката: Съдържат същите ензими с противовъзпалително действие като Ибупрофена, но без възможните странични ефекти за бъбреците и стомаха
2. ЗАГУБА НА ПАМЕТ

Решението: Слънчогледови семки – ¼ купичка дневно.
Какво казва науката: Семената на слънчогледа са богати на витамин Е, който предпазва невроните в мозъка от оксидативния стрес и по този начин укрепва паметта.
3. ИЗНОСЕНОСТ НА МУСКУЛИТЕ

Решението: Ябълки – 1-2 дневно
Какво казва науката: Най-важното – не ги белете, тъй като кората им е богата на урсолова киселина, която стимулира производството на инсулиноподобния фактор на растежа-1 (IGF1) и инсулина – хормони, спомагащи за регенерацията и изграждането на мускулите.
4. ЛИПСА НА КОНЦЕНТРАЦИЯ

Решението: Яйца – по 1 дневно
Какво казва науката: Яйцата са с високо съдържание на холин – микросъставката, която подсилва способностите на мозъка да предава командни сигнали до останалите части на тялото и поддържа структурната цялост на мембраните на мозъчните клетки.
Спадът в концентрацията често се дължи на резките пикове или спадове в енергията, които често са свързани с диспропорционалното освобождаване на захар в кръвта при ядене на сладкиши, снаксове и други готови храни. Вместо тях хапвайте повече плодове и зеленчуци, които освобождават енергия по-плавно и продължително и поддържат енергийните нива в организма стабилни.
5. СТАРЕЕНЕ НА КОЖАТА

Решението: Портокали – един портокал или една чаша портокалов сок дневно
Какво казва науката: Тази порция от цитрусовия плод ще покрие дневните ви нужди от витамин C. Той стимулира производството на колаген – протеинът, който поддържа еластичността и свежия вид на кожата.
6. ДЕПРЕСИЯ

Решението: Кафяв ориз – 1 купичка варен ориз дневно
Какво казва науката: Въглехидратите регулират производството на серотонин. Той е ключов невротрансмитер, който контролира настроението и потиска усещането за тревожност и безпокойство. Комплексните въглехидрати в кафевия ориз ще ви осигурят най-доброто съотношение между високо съдържание на полезни въглехидрати и ниска калорийна стойност.
7. БЕЗСЪНИЕ

Решението: Пилешко месо – 115 гр. дневно
Какво казва науката: Когато стане въпрос за триптофан, хората се сещат първо за пуешкото, но 1 порция пилешки гърди ще ви осигури 475 мг. от тази аминокиселина, която служи за производството на „хормона на съня” мелатонин.
8. ПОДПУХНАЛИ ОЧИ

Решението: Зелен чай – една чаша дневно, след ядене
Какво казва науката: Подпухването, което води до появата на тъмни кръгове под очите, често е предизвикано от задържането на течности. Зеленият чай е отличен естествен диуретик, който ще намали нежеланото подпухване във всички части на тялото.
9. ДИСКОМФОРТ И БОЛКИ В СТОМАХА

Решението: Мента – 1-3 листа след вечеря
Какво казва науката: Свойствата на ментата да подпомага храносмилането са отдавна известни. Към това се добавя и свойството й да успокоява болките, свързани с възпаления в стомашно-чревния тракт. Същата работа ще ви свърши и редовното пиене на чай от мента.
10. ОТПАДНАЛОСТ И ЛИПСА НА ЕНЕРГИЯ

Решението: Банани – 1 дневно
Какво казва науката: Бананите, които са богати на калий, са и отличен източник на магнезий – микроелементът, който е от ключово значение за производството и съхранението на енергията в човешкото тяло.
11. ТРЕВОЖНОСТ И БЕЗПОКОЙСТВО

Решението: Фъстъци – ¼ купичка дневно
Какво казва науката: Ако организмът ви не произвежда достатъчно гама-аминобутирична киселина (GABA), мозъкът става по-склонен към пристъпи на тревожност, безпокойство и паника. Фъстъците са един от най-добрите (и най-вкусните) източници на глутамин – аминокиселината, която е основна суровина за синтезирането на GABA.=
Храни, които лекуват без рецепта-1
Няма коментари:
Публикуване на коментар