неделя, 23 септември 2012 г.

Безалкохолно вино? Полезно е!

Безалкохолно вино? Полезно е!








Безалкохолно вино? Полезно е!Източник: Istockphoto

Консумацията на чаша червено вино е полезна за сърцето. Това е често срещана реплика от редица специалисти. Само, че виното също съдържа алкохол…


Група учени решават да проведат проучване, в което да сравнят качествата на безалкохолното вино и традиционното.


 


Към него се присъединяват 67 доброволци на средна възраст с повишен риск отсърдеченосъдови заболявания, които се разделят на три групи. Всяка от тях консумира определена напитка в продължение на месец – червено вино, безалкохолно червено вино или 25 мл джин.


Резултатите показват, че групата, която консумира безалкохолно червено вино има спад на систоличното и диастоличното кръвно налягане за период от един месец.


Нормализирането на кръвното налягане намалява риска от сърдечносъдови проблеми и инсулт с 20%, според изследването, публикувано в сп. American Heart Association.


Изследователите са на мнение, че причината се дължи на съдържанието на полифенолите, а не на алкохола в напитката.


 


Полифенолите понижават кръвното налягане като повишават нивата на азотен оксид в кръвта, който е отговорен за отпускането на артериите, позволявайки свободната циркулация на кръвта.


Безалкохолното вино е добър вариант за набавяне на полифеноли, без да се консумира алкохол.


Необходими са допълнителни изследвания, които да отговорят на някои въпроси – дали ефектът е същият при жени, изложени на риск от сърдечносъдови заболявания, или не, какво е необходимото количество полифеноли необходимо за намаляване на кръвното налягане…




Безалкохолно вино? Полезно е!

Няма коментари:

Публикуване на коментар